Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z sosem z łopatki
Liście kapusty zaparzamy w osolonej wodzie. Osobno zaparzamy ryż i kaszę gryczaną .
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju.
Ryż i kaszę mieszamy razem z cebulką i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Powstały farsz zawijamy w liście kapusty, układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy około 2 godziny w temp. 180 stopni.
Sos:
Mięso z łopatki wieprzowej kroimy na większe kawałki, dajemy do baniaka.
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i dajemy do mięsa.
Wszystko posypujemy przyprawą do gulaszu , papryką słodką , solą i pieprzem czarnym, podlewamy wodą, dodajemy masło, wstawiamy do piekarnika i pieczemy wszystko ponad godzinę .
Mąkę rozrabiamy w odrobinie wody, jak mięso będzie upieczone, to mąką zarabiamy sos, jak zakipi wyłączamy piekarnik.
Mięso można również smażyć na gazie na małym ogniu.
Jak gołąbki będą upieczone wykładamy na talerz, wykładamy z boku mięsko i polewamy sosem.