Przepis i sposób przygotowania na: BABKA PARZONA
Zamiennie może być tortownica o średnicy 24 cm
Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do 180 st – 2 grzałki.
Obie mąki wymieszać razem. Odsypać do miseczki około 3 łyżki mąki i dodać do niej proszek do pieczenia.
Jajka ubić ze szczyptą soli i ubijając na maksymalnych obrotach stopniowo dodawać cukier.
Miksować około 8 minut, aż do rozpuszczenia cukru.
Zmniejszyć obroty i miksując stopniowo dodawać obie mąki bez proszku, potem gorące masło, sok z cytryny i teraz dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wyłączyć mikser i dodać aromat waniliowy, wymieszać drewnianą łyżką i przelać ciasto do przygotowanej formy.
Piec około 50 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu polukrować lub polać polewą albo tylko oprószyć cukrem pudrem