Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bagels z mąką gryczaną

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
mąka gryczana 2 szkl.
drożdże świeże 30 gram
woda 500 ml.
olej rzepakowy 2 łyżki
sól 2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bagels z mąką gryczaną

Do miski rozkruszamy drożdże, wlewamy wodę i przesiewamy mąkę gryczaną, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 min. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę pszenną i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i formujemy z niego wałek. Kroimy na małe- wielkości damskiej dłoni :)- równe kawałki.
Z każdej porcji ciasta formujemy bułeczkę i w środku wydrążamy dziurkę
(wkładamy palec z odrobiną mąki, w środek bułki i obracamy nią na stolnicy).

Odstawiamy bułki do wyrośnięcia na 15 min.

W dużym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy na nią partiami bułki, nie za dużo, żeby się nie posklejały, muszą swobodnie pływać. Gotujemy 1min. odcedzamy, chwilkę studzimy i przekładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową, wysmarowaną olejem. Wierzch smarujemy mlekiem, można posypać makiem lub sezamem.

Pieczemy 25min. w temperaturze 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 09.03.2014 13:00
nie jadłam takich,fajny przepis
IZABELA29 27.02.2014 10:34
takiej mąki nie używałam nigdy ale fajny wypiek na śniadanko
norweska20 14.02.2014 10:31
ciekawy przepis..skorzystam
mysza75 08.02.2014 15:41
pyszności mam zamiar zrobić :-)
margaret 07.02.2014 19:22
smaczne:)))
cukiereczek 07.02.2014 18:22
wspaniały przepis
Jusiaa 07.02.2014 18:15
Świetne :)
Mniam 07.02.2014 17:27
Fantastyczny pomysł na wykorzystanie mąki gryczanej.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak