Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frużelina wiśniowa

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 2,5 kg
woda 2 litry
cukier 1,5 kg
kisiel wiśniowy 2 op.
galaretka wiśniowa 2 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Frużelina wiśniowa

Wiśnie umyć i wydrylować zbierając wypływający sok.
Gotowe owoce połączyć z sokiem, zasypać połową cukru, wymieszać i pozostawić na 2 godziny, aby puściły więcej soku.
Galaretki zalać szklanką chłodnej wody, wymieszać i pozostawić do spęcznienia. Kisiel rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody.

Resztę wody zagotować, dosypać pozostały cukier i mieszać do rozpuszczenia - wlać kisiel wiśniowy i mieszać do zagotowania i zgęstnienia.

W międzyczasie wiśnie postawić na małym płomienu, nakryć i ogrzewać 20-30 minut, aż owoce zagotują się i lekko zmiękną, dosypać galaretki i wymieszać, aż się zupełnie rozpuszczą.

Do wiśni wlać rzadki kisiel i dokładnie wymieszać, zagotować krótko i od razu przelewać do wyparzonych niewielkich słoiczków (200-400ml), dopełniać aż po sam brzeg, natychmiast zakręcić wygotowanymi pokrywkami i postawić dnem do góry.
Pozostawić do ostygnięcia (można dla pewności nakryć kocem lub grubym ręcznikiem), po czym odwrócić.

Gotowa frużelina przechowywana w temperaturze pokojowej pozostaje lekko lejąca lub bardzo delikatnie tężeje, natomiast schłodzona w lodówce przybiera bardziej zwartą konsystencję.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 06.02.2014 18:28
@Anna Hosz - tych sposobów na frużelinę owocową jest całe mnóstwo ;) Ja sama mam ich przynajmniej kilka ;) Tą metodą robiłam kiedyś, na samym początku i powiem po latach praktyki, że słoiczki świetnie się przechowywały (znalazłam niedawno z 2006r.) - nic się nie psuło, nie pleśniało, nie fermentowało :)
Katarzyna/kate1980 06.02.2014 17:55
koniecznie muszę wypróbować
Anna169Hosz 06.02.2014 17:41
Ale zbieg okoliczności, przed chwilą dodałam mój przepis na frużelinę wiśniową i jest zupełnie inny niż Twój :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak