Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 550 gram
zakwas żytni 15 dag
drożdże świeże 10 gram
sól 1 1/2 łyżeczki
żółtko surowe do posmarowania
mak do posypania
olej do wysmarowania formy
woda 300 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Mąkę przesiać, wsypać sól i zamieszać. Drożdże rozpuścić w wodzie. Do mąki dodać zakwas i wlać wodę z drożdżami. Ciasto wyrabiać ok 10 min. Włożyć do miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 3 godz.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy keksowej i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok 30 min do 1 godz.
Nastawić piekarnik na 200 stopni C. Chleb posmarować żółtkiem i posypać makiem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 50- 60 min (po upływie ok 10 min pieczenia spryskać chleb wodą).


Chleb wyjąc z formy i ostudzić na kratce.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Romanowka 06.02.2014 17:29
Piękny chleb, uwielbiam domowe chleby i zapach rozchodzący się po całym domu podczas jego pieczenia!
cukiereczek 06.02.2014 17:21
wspaniały domowy chleb

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak