Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto do pizzy
Zrobić rozczyn z drożdży: pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Gdy zrobią się płynne dosypać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Następnie wlać odrobinę ciepłej wody i ponownie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z solą, dodać olej, zioła ( oregano, bazylia ), wlać wodę oraz wyrośnięty rozczyn. Wymieszać i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby podsypywać mąką ). Pozostawić w ciepłym miejscu na około 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto rozwałkować/rozciągnąć i przenieść do form wysmarowanych olejem.
Posmarować sosem, nałożyć ulubione dodatki.
Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 230°C, najlepiej z grzaniem góra - dół.
Ciasto wychodzi średniej grubości, jest bardzo smaczne.
Smacznego :)