Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto do pizzy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
drożdże świeże 65 g
olej 4 łyżeczki
sól 1,5 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
zioła
woda 1 i 1/3 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto do pizzy

Przepis na 2 formy o wymiarach 21 x 35 cm.

Zrobić rozczyn z drożdży: pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Gdy zrobią się płynne dosypać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Następnie wlać odrobinę ciepłej wody i ponownie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę wymieszać z solą, dodać olej, zioła ( oregano, bazylia ), wlać wodę oraz wyrośnięty rozczyn. Wymieszać i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby podsypywać mąką ). Pozostawić w ciepłym miejscu na około 30 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto rozwałkować/rozciągnąć i przenieść do form wysmarowanych olejem.

Posmarować sosem, nałożyć ulubione dodatki.

Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 230°C, najlepiej z grzaniem góra - dół.

Ciasto wychodzi średniej grubości, jest bardzo smaczne.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MarcinGotuje.pl 02.02.2014 19:17
przepis na ciasto jest ok, robię bardzo podobny, ale ciasto robię duuużo cieńsze :)
idealme 02.02.2014 19:17
domowa najlepsza!
Kulinarna Ja 02.02.2014 18:28
dobrze mieć taki sprawdzony przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak