Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z syropem klonowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ćwiartka z kurczaka 4 sztuki
sok z cytryny z 1/2 sztuki
syrop klonowy 4 łyżki
sos sojowy 3 łyżki
czosnek 1 duży ząbek
tymianek 1 łyżeczka
sól, pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z syropem klonowym

Mięso umyć, osuszyć. Przekroić na pół. Do rondelka wlać syrop klonowy, dodać sos sojowy oraz sok z cytryny. Wymieszać.

Obrany ząbek czosnku zetrzeć na drobnych oczkach tarki i dodać do reszty marynaty razem z tymiankiem. Wymieszać. Postawić na ogień i ogrzewać do zagotowania. Gotować aż odrobinę zgęstnieje. Zdjąć z ognia, ostudzić.

Dodać pieprz i sól. Wymieszać. Do marynaty włożyć mięso i dobrze wymieszać aby cała marynata pokryła mięso. Przykryć folią spożywczą i odłożyć do piekarnika na około 3-4 godziny.

Następnie rozgrzać piekarnik do 220 stopni i wstawić mięso. Piec około 50 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia obrócić mięso na drugą stronę aby się zrumieniło. Wyjąć z piekarnika i dać "odpocząć" około 5 minut. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paulina2157 01.02.2014 22:20
ciekawa jestem smaku
marta1221 01.02.2014 20:54
ciekawe połaczenie
Aleksandra/Olcia 01.02.2014 20:46
mmm pycha mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak