Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Bounty z nutą rumu

4.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 1 sztuka
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1/3 szklanki
olej rzepakowy 1/4 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżki
kakao 1 łyżka
MLEKO KROWIE 1/2 szklanki
wiórki kokosowe 2 szklanki
MLEKO KROWIE 400 ml
cukier 2/3 szklanki
kasza manna 7 łyżek
śmietana 30% 10 łyżek
czekolada mleczna 100 g
MLEKO KROWIE 4 łyżki
czekolada gorzka 80 g
masło 125 kokosowe
brązowy rum 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Bounty z nutą rumu

Kroki postępowania

1
Jajko ubijamy wraz z cukrem za pomocą miksera przez ok. 5 minut.
Do ubitej piany dodajemy mąkę, sodę i kakao oraz mleko i olej. Wszystko dokładnie miksujemy.
Gotowe ciasto wlewamy do formy delikatnie posmarowanej tłuszczem o wymiarach 21x18,5.
Krok 1 - Ciasto Bounty z nutą rumu foto
2
Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 175 stopni przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka.
Krok 2 - Ciasto Bounty z nutą rumu foto
3
Gotowe i wystudzone ciasto wyrównujemy z góry ewentualne wybrzuszenia i ścinamy przypieczone boki po około 0,5 cm z każdej strony.
Krok 3 - Ciasto Bounty z nutą rumu foto
4
W międzyczasie przygotowujemy masę kokosową. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy wiórki kokosowe, cukier i masło kokosowe. W międzyczasie dodajemy kaszę mannę i śmietanę 30%. Gotujemy wszystko około 30 minut cały czas mieszając.
Krok 4 - Ciasto Bounty z nutą rumu foto
5
Ugotowane wiórki kokosowe studzimy delikatnie, a następnie mielimy na pomocą blendera.
Gotową masę przekładamy na wcześniej przygotowany kakaowy spód.
Krok 5 - Ciasto Bounty z nutą rumu foto
6
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce z dodatkiem mleka. Gdy będzie już prawie płynna dodajemy także rum.
Krok 6 - Ciasto Bounty z nutą rumu foto
7
Gdy rozpuszczona czekolada przestygnie i zgęstnieje, ale wciąż będzie jeszcze ciepła rozsmarowujemy ją na masie kokosowej.
Odstawiamy ciasto na kilka godzin w chłodne miejsce do stężenia.
Krok 7 - Ciasto Bounty z nutą rumu foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 02.02.2014 08:51
wygląda przecudnie i jest przepyszne :) polecam
danusia19671 31.01.2014 22:23
ciekawy przepis
anemon 31.01.2014 07:01
Twoje ciasto wyględa bardzo apetycznie, a dodatkowo bardzo elegancko się prezentuje.
caralajna 30.01.2014 20:52
uwielbiam kokosowe ciasta, a to też pięknie wygląda
KasiaK90 30.01.2014 15:42
wspaniałe ciasto
Mati13 30.01.2014 15:33
ładnie wygląda, muszę takie zrobić
Alex_M 30.01.2014 11:24
świetne ! uwielbiam takie ciacha :)
monisia1977 30.01.2014 08:02
super ciacho
Magula 30.01.2014 07:50
Piekne ciacho
Wiesława1 30.01.2014 06:52
świetne ciacho
Barbara13 30.01.2014 00:29
pyszne ciacho :)
halina17 30.01.2014 00:13
Smaczne ciasto.
magduś83 29.01.2014 22:55
wow, robi wrażenie :)
Beata999 29.01.2014 22:28
Bardzo,bardzo apetyczne.
Zdzisław 29.01.2014 21:51
smaczne słodkości
Sroczka 29.01.2014 21:23
Ależ to ciasto przepysznie wygląda.
Megg 29.01.2014 21:20
wyśmienite ciasto
Agata3 29.01.2014 21:19
uwielbiam batonik Bounty, ciasto pewnie też jest tak bardzo dobre:)
migotka28 29.01.2014 21:17
pyszny kawałeczek
treonina 29.01.2014 21:10
wygląda smakowicie!
iziona 29.01.2014 21:01
Wspaniałe ciasto
Renataj 29.01.2014 20:58
Ciasto w sam raz dla mnie - moje smaki.
barbara11561 29.01.2014 20:41
też lubię to ciasto:)
Małgorzata9 29.01.2014 20:37
lubię takie ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak