Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z kroplami rosy
- 1 margaryna
- 250 g mąki tortowej
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników wyrobiłam ciasto na stolnicy. Rozwałkowałam i wyłożyłam ciastem blachę.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu
- 5 żółtek
- 250 g cukru
- 650 g mleka
- 2 sztuki budyniu śmietankowego
- 120 g oleju
Za pomocą miksera lub (robota) zrobiłam masę serową. Zaczęłam od utarcia żółtek z cukrem, następnie dodałam ser i pozostałe składniki.
Tak powstałą masę wylałam na ciasto.
Wstawiłam do piekarnika na ok. 50 minut w temp. 180 C.
W tym czasie przygotowałam pianę z białek.
Składniki:
- 5 białek
- szczypta soli
- 100 g cukru pudru.
Z podanych składników ubiłam białka.
Po upływie 50 minut wyjęłam ciasto z piekarnika, na ciasto wyłożyłam pianę z białek. Całość piekłam jeszcze 10 minut w temp 180 C. Odstawiłam do ostygnięcia na 3 godziny. Po ostygnięciu powinny pojawić się kropelki rosy.