Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenno - żytni chleb z ziarnami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 600 g
mąka żytnia 400 g
siemię lniane 6 łyżek
słonecznik łuskany 6 łyżek
otręby żytnie 1 szklanka
pestki dyni 3 łyżki
sól 1,5 łyżeczki
cukier 5 łyżek
drożdże 50 g
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenno - żytni chleb z ziarnami

Drożdże rozpuścić z cukrem. Mąkę, otręby i wszystkie ziarna wsypać do miski i wymieszać. Dodać rozpuszczone drożdże oraz wodę i dokładnie wymieszać np łyżką. Odstawić do wyrośniecioa na 20 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać łyżką. Przełożyć do przygotowanych foremek ( u mnie dwie keksówki 32cm). Odstawic do wyrośniecia na kolejne 20 minut. Piec około 40 minut w temperaturze 220 stopni i jeszcze 10-20 w temperaturze 190 stopni. Na ostatnie 10 minut pieczenia wyłączyć górną grzałkę (w moim piekarniki góra za bardzo sie przypieka, wiec wyłączam górne grzanie).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 12.02.2014 21:13
W przepisie jest błąd, powinny być 2 łyżki cukru a nie 5. Dopiero teraz zauważyłam.
pajbek 06.02.2014 14:43
Pyszny chlebek :-)
ONY_za_kare 24.01.2014 16:33
super chlebek
Alex_M 22.01.2014 21:43
wspaniały chlebuś :)
treonina 21.01.2014 21:01
świetny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak