Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indycze golonki w sosie grzybowym

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

suszonych podgrzybków 2 garście
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
sól do smaku
około 600 ml wody
mleka 3,2% 1 szk
mąki 2 łyżka
olej kilka łyżek
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Indycze golonki w sosie grzybowym

2 golonki z indyka
1 mała cebula
2 garście suszonych podgrzybków
liść laurowy
ziele angielskie
sól do smaku
pieprz czosnkowy do smaku
papryka ostra do smaku
około 600 ml wody
kilka łyżek oleju
1 szk mleka 3,2%
1 łyżka mąki

Indycze golonki w sosie grzybowym - PRZYGOTOWANIE:

Grzyby namoczyć. Golonki umyć, osuszyć i posypać papryką, solą i pieprzem. Odstawić na co najmniej 30 minut. W szerokim garnku rozgrzać kilka łyżek oleju, włożyć golonki i zrumienić. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją. Potem wszystko podlać wodą, dodać liść i ziele i dusić prawie do miękkości golonek pod przykryciem. Potem dodać odcedzone z wody grzyby, dodać sól i pieprz i dalej dusić aż golonki będą miękkie. Mleko dokładnie połączyć z mąką i zagęścić powstałą mieszanką sos. W miarę potrzeby doprawić. Zagotować sos i podawać golonki np. z ziemniakami i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 21.01.2014 19:42
smaczne mięsko!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak