Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spód do pizzy robiony w robocie

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
woda letnia 2 szklanki
drożdże świeże 10 dag
cukier 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
sól 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Spód do pizzy robiony w robocie

Kroki postępowania

1
Drożdże zalewam odrobiną wody. Dodaję cukier. Następnie mieszam je z wodą i cukrem, aby się rozpuściły.
Krok 1 - Spód do pizzy robiony w robocie foto
2
Mąkę pszenną wsypuję do misy. Mieszam kilka minut ubijaczką w celu napowietrzenia. Następnie w środku misy robię wgłębienie. Wsypuję sól. Wlewam oliwę i rozrobione drożdże. Pozostawiam na kilkanaście minut. Gdy drożdże zaczną pracować (pojawi się piana) ciasto mieszam końcówka do mieszania. Stopniowo wlewam wodę.
Krok 2 - Spód do pizzy robiony w robocie foto
3
Gdy składniki się połączą montuję końcówkę do ugniatania ciasta. W razie potrzeby dosypuję mąkę. Ciasto ugniatam kilkanaście minut do momentu, aż będzie swobodnie odchodzić od miski.
Krok 3 - Spód do pizzy robiony w robocie foto
4
Tak przygotowane ciasto pozostawiam do wyrośnięcia. Z podanej ilości składników wyjdą 4 pizze o średnicy 30 cm.
Krok 4 - Spód do pizzy robiony w robocie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mamusia1 17.09.2015 09:06
fajny przepis
Seba 30.11.2014 22:39
muszę spróbować
olkaaa 06.06.2014 12:46
muszę spróbować
aginaa 19.01.2014 10:50
tez robie w robocie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak