Przepis i sposób przygotowania na: Fishburger z łososia z puszki
Kroki postępowania
Do miseczki wlać ciepłą wodę, dodać drożdże i trochę cukru. Dobrze wymieszać, przykryć miskę szmatką i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.
Następnie dosypać mąkę, mak, około 0,5 łyżeczki soli i ugniatać. W międzyczasie dolać ciepłe mleko i oliwę. Dobrze ugnieść i odstawić pod przykryciem szmatki na około 1 godzinę.
Do łososia wbić jajko, dosypać bułkę tartą, dodać listki tymianku i podsmażony czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać najlepiej ręką.
Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika włożyć bułki na 5 min. Po tym czasie wsadzić kotleciki i piec razem przez 10 min. Następnie wyłączyć piekarnik, wyciągnąć bułki i poczekać 5 min aż ostygną.
Awokado obrać i pokroić w plasterki.