Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowe pulpeciki z warzywami w sosie pimidorowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 0,5 kg
marchew 3 szt
pietruszka 2 szt
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
jaja 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,5 szklanki
przecier pomidorowy 1 słoik
mąka 3 łyżki
masło 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowe pulpeciki z warzywami w sosie pimidorowym

Mięso wyrabiamy z jajkiem i tartą bułką na jednolitą, lekko kleistą masę. Solimy, doprawiamy pieprzami i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubej tartce. Dodajemy do mięsnej masy i mieszamy. W garnku zagotowujemy ok 3 litry wody z przecierem pomidorowym. Z masy mięsnej formujemy mokrymi dłońmi małe kulki i wrzucamy do gotującego się sosu. Mąkę chwilę przesmażamy na maśle i zagęszczamy nią sos. Doprawiamy do smaku i gotujemy, aż pulpeciki będą miękkie, a sos odpowiednio zgęstnieje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak