Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe ciasto BRUNET
Margarynę topimy i studzimy ,delikatnie wlewamy do utartej masy jajecznej ,ciągle miksując.
Następnie dodajemy powidła , colę , mleko ,amaretto,delikatnie miksując.
Mąkę mieszamy z sodą i kakao ,dodajemy do masy ,ciasto ma być gęste ale lejące ,dużo zależy od mąki , jeśli wyszło za gęste i ciężko łyżką nabrać to dolać troszkę mleka .
Wlewamy do foremki 27cm i pieczemy ok 50min w tem 180 st
Po upieczeniu konieczne jest aby takie ciasto dobrze wystygło .
Jeśli góra nam za bardzo wyrosła i spękało , odkrajamy ją tworząc ładny płaski wierzch .
Śmietanę ja używam tylko 36% tylko taką gęstą w kubeczku ubijamy an sztywno ,bez cukru bo dodamy na koniec do ubitej ajer koniak ,to nam lekko osłodzi .Bez żadnej zelatyny czy śmietan fixsów ,ta śmietana się nam nie rozpłynie .
Przekładamy nią nasze przekrojone ciacho .
Polewę robimy wkładając do garnka margarynę ,cukier i kakao ,gdy się zagotuje wlewamy śmietankę tym razem płyną 18% i czekamy aż się ładnie połączy ,cały czas mieszając .
Polewamy nasze ciasto i dekorujemy migdałami :)