Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makrela w śmietanie

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filety zmakreli 2 szt
sok z cytryny
mąka 2 łyżki
kurkuma 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczka
chilli 1/4 łyżeczka
śmietana 1 szkl
cebula 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
pieprz do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Makrela w śmietanie

Filety z makreli skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 1h. Mąkę wymieszać z kurkumą, papryką oraz chilli i panierować w niej filety, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Usmażoną rybę wyjąć z patelni, a na pozostały tłuszcz wsypać pokrojoną w kosteczkę cebulkę i zeszklić. Następnie dodać śmietanę i wszystko razem wymieszać doprawiając do smaku pieprzem oraz solą. Do tak przygotowanego sosu włożyć rybę i wszystko razem dusić parę minut.
Rybę w sosie podawać od razu po przygotowaniu z ryżem lub ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 25.05.2014 13:11
Dobra ryba.
gibli 02.03.2014 17:55
fajne danie, takiej makreli jeszcze nie jadłam)
Przepisy Joanny 13.02.2014 13:14
Bardzo ciekawy przepis
Kuchenka 10.02.2014 16:00
bardzo apetyczne
Mniam 12.01.2014 17:39
Smacznie przyrządzona ryba. Z chęcią bym spróbowała, bo jeszcze niestety nie jadłam makreli, oprócz wędzonej:)
JOANNA16 11.01.2014 19:20
mmm pyszna rybka)))
Joannasz3190 11.01.2014 14:11
Pyszności :)
Romanowka 11.01.2014 13:59
smaczne danie
dodi 11.01.2014 13:57
pyszna rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak