Pociski :

Pociski :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 80 dag ziemniaków ,5 dag mąki,szczypta soli,20 dag mielonego mięsa ,1 łyżka oliwy

  • majeranek

    1/2 łyżki
  • boczek

    25 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pyzy z mięsem o podłużnym kształcie . Zwane inaczej cepeliami lub kartaczami .
Połowę ziemniaków ugotować i zrobić z nich puree ( bez dodatków ) . Pozostałe ziemniaki utrzeć na tarce jarzynowej jak na placki ziemniaczane . Włożyć na gazę i odcisnąć . Oba rodzaje ziemniaków wymieszać dodając mąkę i ½ łyżeczki soli . Wyrobić ciasto . Podzielić na 12-20 części ( zależy jak duże pociski chcemy mieć – ja robię mniejsze ). Cebule podsmażyć na oliwie na złoto . Dodać do niej mięso , sól , pieprz , majeranek . Porcje ciasta kłaść na dłoni i spłaszczać nadając jej owalny – podłużny kształt . Na każdą część ciasta kłaść farsz . Zlepiać cepeliny . Układać ,, szwem „ do dołu na posypanej mąką stolnicy . Dotować na osolonym wrzątku przez 20 minut , aż wypłyną . Wyjmować łyżką cedzakową . Podawać okraszone skwarkami wytopionymi z boczku .

Do pocisków można zrobić sos z 10 dag usmażonego na skwarki boczku , 1 usiekanej cebuli usmażonej na złoto , 4 łyżek kwaśnej śmietany , soli i pieprzu mielonego . Wszystkie składniki sosu wymieszać , doprawić i polewać nim pociski .
Doskonałe są też pociski podsmażane na rumiano po pokrojeniu na plastry .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

goofy9

16.11.2011 22:06
świetnie

Agnik

20.03.2011 08:48
fajna nazwa

Mirka-Ludomila

16.03.2011 11:40
świetne

borgia

11.10.2010 09:58
Ha ha ha... Jasny gwint. Przypomniał mi się teleturniej \"Skojarzenia\". Będzie problem, bo znając siebie od dziś też będę używała pocisków zamiast... pocisków ;D

Joanna117

16.09.2010 19:14
nazwa bombowa - apropos pocisków:)

bietka

09.09.2010 12:35
Warto by spróbować:)

SmakolykiJoanny

09.09.2010 09:52
swietna nazwa

Kate131

08.09.2010 13:47
NAZWA SUPER:)

banditka

08.09.2010 11:19
klasyczne polskie smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat