Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka z kremem budyniowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 200 g
masło 100 g
woda 250 ml
jajko 5 szt
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
mleko-do kremu 750 ml
masło-do kremu 100 g
mąka pszenna do kremu 4 łyzki
mąka ziemniaczana do kremu 5 łyzek
cukier 3/4 szkl
cukier wanilinowy 1 op
jajko 4 do kremu

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z kremem budyniowym

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Rozgrzewamy piekarnik do 200C.

W garnku gotujemy masło z wodą i szczyptą soli.

Cały czas mieszając wsypujemy przesianą wcześniej mąkę.

Mieszamy do momentu aż ciasto zrobi się gładkie i zacznie odstawać od brzegów garnka.

Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Jajka roztrzepujemy z odrobiną soli i energicznie mieszając dodajemy do zaparzonej mąki ,aż powstanie jednolita masa.

Blachę ( u mnie 22 x 30 ) wykładamy papierem do pieczenia.

Połowę ciasta wyciągamy na blachę i rozprowadzamy tworząc fale.

Pieczemy ok. 30 minut , odstawiamy na kratkę do wystudzenia.

Tak samo postępujemy z drugim ciastem.

KREM BUDYNIOWY :

500 ml mleka gotujemy z cukrami , po chwili dodając masło.

Jajka miksujemy z resztą mleka , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.

Dodajemy do gorącego mleka zagotowanego z masłem cały czas energicznie mieszając , aż powstanie gęsty , kremowy budyń.

Ciepły wylewamy na upieczone ciasto , przykrywamy drugim i obficie posypujemy cukrem pudrem.

Zajadamy po ostudzeniu.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patryska76 09.01.2014 21:19
Moja ulubiona!!! ;-)
Izabela9 09.01.2014 20:49
Uwielbiam karpatkę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak