Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z kremem budyniowym
CIASTO:
Rozgrzewamy piekarnik do 200C.
W garnku gotujemy masło z wodą i szczyptą soli.
Cały czas mieszając wsypujemy przesianą wcześniej mąkę.
Mieszamy do momentu aż ciasto zrobi się gładkie i zacznie odstawać od brzegów garnka.
Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Jajka roztrzepujemy z odrobiną soli i energicznie mieszając dodajemy do zaparzonej mąki ,aż powstanie jednolita masa.
Blachę ( u mnie 22 x 30 ) wykładamy papierem do pieczenia.
Połowę ciasta wyciągamy na blachę i rozprowadzamy tworząc fale.
Pieczemy ok. 30 minut , odstawiamy na kratkę do wystudzenia.
Tak samo postępujemy z drugim ciastem.
KREM BUDYNIOWY :
500 ml mleka gotujemy z cukrami , po chwili dodając masło.
Jajka miksujemy z resztą mleka , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.
Dodajemy do gorącego mleka zagotowanego z masłem cały czas energicznie mieszając , aż powstanie gęsty , kremowy budyń.
Ciepły wylewamy na upieczone ciasto , przykrywamy drugim i obficie posypujemy cukrem pudrem.
Zajadamy po ostudzeniu.
Smacznego!