Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem i smażonymi maślakami w sosie kalafiorowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

NA FARSZ
mięso drobiowe gotowane 30-40 dkg
jajko 1 sztuka
masło 4 dkg
sól do smaku
Na ciasto:
mąka pszenna 30 dkg
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
jajko 2 sztuki
olej roślinny 2 łyżki
na krem
kakafior 1/4 sztuki
mąka pszenna 1 łyżeczka
słodka śmietana 50 ml
masło 2 dkg
sól do smaku
maślaki 40-50 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem i smażonymi maślakami w sosie kalafiorowym

Kroki postępowania

1
Kalafiora ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i rozetrzeć na krem za pomocą blendera.
Krok 1 - Pierogi z mięsem i smażonymi maślakami w sosie kalafiorowym foto
2
Mąkę wymieszać ze śmietaną, wlać do musu kalafiorowego i zagotować, mieszając. Dodać masło i doprawić solą do smaku. Odstawić pod przykryciem.
Krok 2 - Pierogi z mięsem i smażonymi maślakami w sosie kalafiorowym foto
3
Mięso drobiowe pokroić na krótkie kawałki. Maślaki usmażyć na maśle na złoty kolor, doprawiając je solą do smaku. Wymieszać oba składniki z jajkiem i ponownie doprawić solą.
Krok 3 - Pierogi z mięsem i smażonymi maślakami w sosie kalafiorowym foto
4
Z mąki, bułki tartej, 2 jajek i oleju zarobić ciasto, dodając ciepłej wody, aby ciasto dało się wyrobić i wałkować.
Krok 4 - Pierogi z mięsem i smażonymi maślakami w sosie kalafiorowym foto
5
Po rozwałkowaniu wykrawać krążki ulubionej wielkości i na każdym układać porcję farszu.
Krok 5 - Pierogi z mięsem i smażonymi maślakami w sosie kalafiorowym foto
6
Zlepiać pierogi według swojego sposobu.
Krok 6 - Pierogi z mięsem i smażonymi maślakami w sosie kalafiorowym foto
7
Pierogi wrzucać na gotującą się i osoloną wodę. Gotować około 5-6 minut i odcedzić na sitku.
Krok 7 - Pierogi z mięsem i smażonymi maślakami w sosie kalafiorowym foto
8
Podawać na gorąco, ułożone na sosie kalafiorowym i polane tymże sosem. Podawać przybrane na zielono z dodatkiem świeżej surówki.
Krok 8 - Pierogi z mięsem i smażonymi maślakami w sosie kalafiorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula99926 23.01.2014 20:35
bardzo ciekawe!
Mysiunia 14.01.2014 21:03
świetny pomysł! smakowite pierożki i bardzo oryginalny pomysł na sos :)
Monika58 14.01.2014 13:10
muszą byc pyszne :)
IwonaDD 10.01.2014 18:09
bardzo fajne danie
Lukrecja29 09.01.2014 16:30
Bardzo ciekawy przepis, nigdy nie jadłam takich pierożków w sosie kalafiorowym
bhb8 09.01.2014 00:32
Nigdy nie przepadałam za pierogami z mięsem. Zawsze wolałam z serem lub z owocami.
smerfna_chatka 08.01.2014 22:23
pyszności mniam
gosia561 08.01.2014 22:20
super farsz
krystyna330 08.01.2014 22:06
ale smakowitości
Marta1986 08.01.2014 21:58
bardzo smaczne
Pomocnik 08.01.2014 21:33
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak