Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka marchewkowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki kg 0,5
marchew kg 0,5
mąka pszenna gram ok. 300
jajko szt 1
sól łyżeczka 1
olej łyżeczka 1

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka marchewkowe

Najważniejsze ugotować ziemniaki i marchewkę (najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej,ponieważ wtedy ciasto się mniej klei).

Według uznania ziemniaki zmielić lub wycisnąć przez praskę.

Marchew ja pokroiłam na drobną kostkę ale można je zmielić tak jak ziemniaki tutaj kwestia jak kto woli:)

Marchew i ziemniaki łączymy razem dodając mąkę i całe jajko.

Z powstałego ciasta formuję "wałki" i lekko je "spłaszczam" aby nabrały odpowiedni kształt. Kroję kluseczki (kopytka).

Wrzucam je do wrzącej, osolonej wg uznania i dodatkiem oleju wody..

Należy pamiętać żeby zamieszać, bo mogą się przykleić do garnka.

Czas gotowania to około 5 minut od chwili wypłynięcia.

Gotowe posypałam drobno pokrojonym koperkiem oczywiście mogą być posypane pietruszką, bazylią wg uznania i upodobania;)

Propozycja podania to kopytka z mięsem ciemnym sosem i ugotowaną kapustą :) SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 28.02.2014 12:33
jadłam takie kopytka i bardzo mi smakowały
Beata23 26.02.2014 17:35
ciekawy pomysł
PIOTR11 09.01.2014 09:32
ciekawa i smaczna wersja kopytek
gosia561 08.01.2014 22:20
fajna wersja
Magda24 08.01.2014 14:08
ciekawe kopytka
sara1 08.01.2014 12:50
świetne połączenie
Megg 08.01.2014 10:59
wyglądają bardzo smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak