Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne ciastka

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
żółtko jajek 4
mąka tortowa 500 g
masło 250 g
kwaśna śmietana 200 g
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier puder 60 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
białko 2
cukier puder 150 g
migdały mielone 50 g
orzechy włoskie 50 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne ciastka

1. Składniki na ciasto wyrabiamy i wstawiamy na około godzinę do lodówki.
2. Następnie schłodzone ciasto rozwałkujemy na grubość około 5-8 mm.
3. Wykrywamy dowolne kształty.
4. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier puder i ubijając dalej. Dzielimy na dwie porcje, do jednej dodajemy zmielone orzechy, a do drugiej migdały.
6. Masy bezowe układamy na każdym ciasteczku (więc część ciasteczek będzie orzechowa, a część migdałowa).
7. Pieczemy w temperaturze 150 stopni, na złoty kolor, przez około 15 minut.

SMACZNEGO !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 23.02.2016 08:52
bardzo fajne ciastka
IwonaDD 26.01.2014 19:08
smaczne ciasteczka
gosia1988 06.01.2014 18:18
smakowicie wyglądają
everay 06.01.2014 17:52
super wyglądają:)
Megg 06.01.2014 17:48
bardzo apetyczne ciasteczka
Rycerz
Rycerz 06.01.2014 17:23
Ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak