Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z wisienką
Krem: Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody. Dobrze schłodzona śmietankę ubijam na sztywno z cukrem pudrem,dodaję serek mascarpone wlewam cienkim strumieniem letnią żelatynę i dodaję do masy wydrylowane i osączone z soku wiśnie całość mieszam do połączenia. Zimną roladę odwijam smaruję kremem i zawijam ponownie w rulon.
Robię polewę: Do rondelka włożyć margarynę wsypać cukier ,dodać ciemne kakao ,podlać dwoma łyżkami zimnej wody i gotować na wolniutkim ogniu cały czas mieszając aż masa czekoladowa zacznie gęstnieć i woda wyparuje. Zdjąć z ognia przestudzić chwilkę ,dodać żółtko i mikserem ubić na jednolitą masę . Tak przygotowaną polewą dekorować ciasta od razu po przyrządzeniu. Udekorowane ciasto odstawiam w zimne miejsce do schłodzenia. Smacznego!