Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czysty aromatyczny z sokiem jabłkowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wywar warzywny 1 litr
sok z buraków 1-2 szkl.
sok z jabłek 1 szkl.
śliwki suszone 50 g wędzone
czosnek do smaku
cytryna
grzyby suszone kilka szt.
ziele angielskie 5 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2
jałowiec 3-4 szt.
miód do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czysty aromatyczny z sokiem jabłkowym

Do zimnego wywaru warzywnego włożyć suszone śliwki, grzyby, przyprawy - pozostawić na kilka godzin do spęcznienia. Zagotować i podgrzewać na małym płomieniu, aż wywar nabierze aromatu. Nakryć garnek i pozostawić do ostygnięcia. Odcedzić.

Wywar zagotować ponownie, dodać wyciśnięty czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać sok jabłkowy (najlepszy jest z antonówki lub renety) - na koniec dolać sok z buraków, już nie gotować. Doprawić do smaku odrobiną miodu i sokiem z cytryny.

Podawać z uszkami albo do picia, jako dodatek do krokietów czy pierogów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 23.01.2014 11:11
muszę spróbować
Habibi 17.01.2014 08:23
Spróbuj :) Jeśli lubisz wisienki i jeżeli zakwaszasz czymkolwiek barszcz (bo nie każdy to robi), to warto przetestować ostrożnie ten sposób :)
Alex_M 07.01.2014 10:37
wow, z wiśniami to musi być świetny smak! mrożone już się skończyły, ale jak będą świeże to spróbuję :)
Habibi 06.01.2014 12:31
Z owoców do barszczu pasują mi najbardziej jabłka, śliwki i wiśnie - wszystkie opcje już przetestowane ;) Mam za sobą też szczaw, rabarbar i oczywiście cytrusy :) Moja Mama gotowała barszcz z wiśniami - dają smak, zapach, kolor i zakwaszać go niczym nie trzeba ;)
Alex_M 06.01.2014 11:43
ostatnio robiłam rosół z jabłkiem, ale barszczyku jeszcze nie :D super pomysł!
Habibi 04.01.2014 00:53
Bo to przepis autorski ;) Powstał w mojej kuchni i jestem z niego dumna :) A barszcz robiłam już w życiu w tylu różnych odmianach, że trudno zliczyć - mam to po mojej Mamie ;)
SylwiaMagdaSabin 04.01.2014 00:10
Pierwszy raz taki przepis widzę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak