Pomidorówka z soczewica

Pomidorówka z soczewica

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rosolu np. drobiowego

    1,5 litra
  • por

    1/2
  • przecier pomidorowy

    2-3 lyzki
  • czerwonej soczewicy

    1 szklanka
  • marchewki

    3
  • korzenie pietruszki

    3
  • rozmrozonego groszku zielonego

    1 szklanka
  • puszki (po 400g) krojonych pomidorów

    2
  • ząbki czosnku

    2-3
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Soczewice zalac zimna woda, ok 2 cm ponad powierzchnie ziaren i moczyc przez ok 20 min, po czym dobrze przeplukac, az woda bedzie czysta. Zagotowac rosól i wrzucic pokrojona w kostke cebule, pokrojona w polpaski marchewke i pietruszke, pokrojona w plastry lodyge selera oraz lisc laurowy. Gotowac ok 20 min na malym ogniu, po czym dodac groszek, soczewice,pól duzego, ktorego kroimy na plasterki, dodac ok lyzeczke papryki i pomidory i gotowac na niewielkim ogniu przez ok 10-15 minut, tuz przed zakonczenim dodac pokrojony w cienkie slupki lub kosteczke czosnek, doprawic, zagotowac. Mozna dodac przecier pomidorowy, tuz przed zakonczeniem gotowania i zagotowalac.Mozna dodatkowo podawac z ziemniakami, ryzem lub makaronem. Zawsze robie geste zupy i ta podawalam w pierwotnej wersji, bez dodatków.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Stenka

02.02.2016 21:48
bardzo lubie taką

Klausia

03.09.2015 11:13
ciekawa wersja :)

Rybciia

10.06.2013 10:01
smaczna :-)

maciek7

11.06.2012 19:13
pycha

pigila

06.01.2012 20:34
super

kanu83

09.12.2011 21:40
świetna zupka

caroline1983

28.07.2011 16:30
uwielbiam soczewicę ale w takiej wersji jeszcze jej nie jadłam

FAFIK

14.04.2011 06:45
Z soczewicą jeszcze nie jadłem, ale wygląda super

SmacznaPyza

07.12.2010 12:57
bardzo lubię takie zupy!

eli_555

16.10.2010 12:23
Ale pychotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat