Piernik staropolski

Piernik staropolski

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg
  • miód prawdziwy

    500 g
  • cukier

    2 szkl.
  • masło

    250 g
  • jajka

    3 szt.
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • mleko

    1/3 szkl.
  • bakalie

    opcjonalnie
  • powidła śliwkowe

    600 g
  • czekolada gorzka

    200 g
  • mleko

    3 łyżki
  • soda oczyszczona

    3 płaskie łyżeczki
  • przyprawa do piernika

    4-5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Piernik staropolski
Domowa przyprawa piernikowa - przepis tutaj podawałam http://www.doradcasmaku.pl/przepis/302394/domowa-przyprawa-piernikowa.html

Domowe powidła śliwkowe - przepis tutaj http://www.doradcasmaku.pl/przepis/293268/powidla-sliwkowe.html

Miód, masło i cukier bardzo wolno podgrzewamy, na małym ogniu aż się składniki rozpuszczą.
Gdy masa zawrze zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestudzenia.
Do przestudzonej, letniej masy miodowej stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą i dokładnie mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Kolejną porcję dodajemy dopiero jak dobrze wmieszamy w masę miodową poprzednią porcję mąkę. Dodajemy także po 1 jajku na przemian z mąką.
Mleko zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia.
Do przestudzonego mleka dodajemy sodę i przyprawę piernikową, mieszamy i wlewamy do ciasta.
Dokładnie i długo wyrabiamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Teraz także możemy dodać bakalie i dalej wyrabiamy. Ja nie dodaję bakalii.
Dokładnie wyrobione ciasto przekładamy do naczynia kamionkowego lub emaliowanego, przykrywamy czystą, lnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce żeby dojrzało, najlepiej do piwnicy, spiżarni lub lodówki na dolną półkę - ale trzeba uważać by ciasto w lodówce nie przyjęło obcych zapachów.
Ciasto powinno dojrzewać najlepiej przez 4 tygodnie.
Krok 2 - Piernik staropolski
Ciasto piernikowe długo dojrzewające powinno leżakować około 4 tygodni.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 równe części - po ok. 800 g każda.
Każdą część ciasta cienko wałkujemy, bo podczas pieczenia ciasto bardzo rośnie.
Krok 3 - Piernik staropolski
Wykładamy do dużej blachy i pieczemy każdą część osobno w temperaturze ok. 170-180°C przez około 15-20 minut.
Po upieczeniu studzimy, a następnie wyjmujemy z blachy.

Powidła śliwkowe przekładamy do rondelka i podgrzewamy.
Ciepłymi powidłami smarujemy dwa blaty.
Układamy równo jeden na drugim i przykrywamy trzecim.
Piernik owijamy papierem do pieczenia by zabezpieczyć ciasto przed wysychaniem, a następnie obciążamy dużą deską lub czymś ciężkim.
Odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 dni, np. na balkon.
Krok 4 - Piernik staropolski
Po 3-4 dniach piernik jest gotowy do dekoracji. Dekorujemy najlepiej dzień przed świętami.

Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej stawiając miseczkę z czekoladą nad garnkiem z gotującą się wodą. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy ok. 3 łyżek mleka i dokładnie mieszamy. Ciepłą czekoladą dekorujemy ciasto. Odstawiamy do zastygnięcia polewy, a następnie ciasto owijamy w papier do pieczenia.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

staropolanka5

13.04.2015 14:00
wspaniały piernik

Stenka

23.11.2014 10:08
super smaczny ten piernik

Marzena1

04.11.2014 18:20
Ten piernik w smaku jest niesamowity. Piakłam go juz dwa razy. Ładnie zapakowany w celafon , przewiazany rafią to doskonaly prezent świąteczny dla przyjaciół:)

mufinka79

01.01.2014 22:11
Bardzo dziękuję za miłe słowa :)

Mniam

30.12.2013 10:13
U mnie też w tym roku gościł na stole i muszę powiedzieć, że pierwszy raz i NIE ostatni. Jest przepyszny. Kto nie próbował musi koniecznie zrobić :)

Kolorowa

29.12.2013 20:14
chyba nie można wstawiać linków swoich innych przepisów ? W każdym razie zdjęcie zachęca do spróbowania ;)

Aannkaa82

29.12.2013 19:24
Uwielbiam pierniki, ale niestety sama jeszcze nie odważyłam się upiec :) Twój wygląda super.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat