Chińska zupa z małżami

Chińska zupa z małżami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rozmrożonych, przegotowanych malzy

    250 g
  • białego lub rózowego wina

    200 ml
  • litra wody

    1,2 litra
  • por

    1
  • po polówce dużej zielonej i czerwonej papryki

  • korzeń pietruszki

    1
  • ząbki czosnku

    2-3
  • makaron ryżowy

    100-150 g
  • Opcjonalnie:

    2-3 lyzki
  • koncentrat pomidorowy

    2-3 lyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ryzowy sporzadzamu wedlug przepisu na opakowaniu. Malze rozmrazamy, pluczemy i zalewamy winem, odstawiamy na co najmniej 30 minut. Warzywa obieramy i myjemy. Cebule kroimy w kostke, papryki, pietruszke i czosnek w slupki, łodygę selera i pora w cienkie paski. Do garnka wlewamy wode, kruszymy kostke rosolowa, solimy, dodajemy cebule, papryke i pietruszke, zagotowujemy. Z miski z malzami zlewamy wino i pluczemy mieczaki strumieniem wody. Po 10 minutach gotowania dodajemy malze i selera, gotujemy 15 minut, dodając przyprawy: sol, pieprz, papryke i sos sojowy. Dodajemy pora i gotujemy 10-15 minut, az malze będą miękkie. Tuz przed zakonczeniem gotowania wrzucamy czosnek, doprawiamy do smaku. Można na zakończenie, dodac przecier pomidorowy, zupa zyska pomidorowy, kwasny smak i czerwonawy kolor. Zupe podajemy z makaronem ryzowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Adamorek

02.06.2011 12:20
egzotycznie

bernika

06.08.2010 16:38
jeszcze sie nei odwazłyam ale moze keidys:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat