Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowe pierożki z grzybami i kapustą

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka tortowa 1/2 kg
olej 2 łyżki
mleko 1/2 szkl
woda 1/2 szkl
żółtko jajek 2 szt
szpinak mrożony 2 kulki
Farsz:
kapusta kiszona 35-40 dag
grzyby suszone 3-4 dag
cebula 1 szt
olej 2 łyżki
przyprawa do zup w płynie do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
białko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowe pierożki z grzybami i kapustą

Kroki postępowania

1
Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać olej, żółtka bardzo ciepłą wodę z mlekiem, szczyptę soli zagnieść elastyczne ciasto. Następnie podzielić na 2 części. Do jednej dodać rozmrożony szpinak i wyrobić.
Krok 1 - Kolorowe pierożki z grzybami i kapustą foto
2
Obie części ciasta rozwałkować na grubość 4-5 mm. Jeden płat ciasta ułożyć na folii spożywczej, posmarować odrobiną wody, na niego ułożyć drugi placek i również posmarować pędzelkiem zamoczonym w wodzie.
Krok 2 - Kolorowe pierożki z grzybami i kapustą foto
3
Oba płaty ciasta zwinąć w rulon jak roladę.
Krok 3 - Kolorowe pierożki z grzybami i kapustą foto
4
Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Farsz: Umyte grzyby zamoczyć w wodzie na noc, następnie ugotować, wyjąć z wody i drobno posiekać. Do wywaru z grzybów włożyć kiszoną kapustę i gotować do odparowania płynu.(około pół godziny) Przestudzić, drobno posiekać Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać kapustę i grzyby. Doprawić do smaku solą, przyprawą do zup i pieprzem. Wszystko razem wymieszać i chwilę podsmażyć.
Krok 4 - Kolorowe pierożki z grzybami i kapustą foto
5
Następnie ciasto wyjąć z folii na posypaną mąkę deskę, pokroić na plastry grubości około pół cm.
Krok 5 - Kolorowe pierożki z grzybami i kapustą foto
6
Każdy plasterek ciasta rozwałkować na cieńszy krążek, nałożyć farsz.
Krok 6 - Kolorowe pierożki z grzybami i kapustą foto
7
brzegi ciasta posmarować białkiem, przykryć drugim krążkiem i dokładnie zlepić widelcem.
Krok 7 - Kolorowe pierożki z grzybami i kapustą foto
8
Wkładać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować około 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z czerwonym barszczem lub okraszone zrumienionym na oleju wędzonym boczkiem.
Krok 8 - Kolorowe pierożki z grzybami i kapustą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 28.12.2013 14:06
pomysłowo wykonane
halina17 27.12.2013 17:17
Ładnie wyglądają.
aniagdz 27.12.2013 14:02
ale genialnie wyglądają!!
eMMe 27.12.2013 13:41
Super wyglądają:)
V_kuchareczka 27.12.2013 13:04
ciekawy pomysł. Musze koniecznie wypróbować
norweska20 27.12.2013 13:03
ciekawie się prezentują
noninka77 27.12.2013 12:47
wspaniałe:)
Sylwia26 27.12.2013 10:42
apetycznie wygląda :)
smerfna_chatka 27.12.2013 10:39
wygląda obłednie
patryska76 27.12.2013 10:37
Piękne, kolorowe pierożki :)
pawel123 27.12.2013 10:29
jedna porcja dla mnie
krystyna330 27.12.2013 10:27
ale smakowitości
babajaga1969 27.12.2013 10:25
świetny pomysł,smaczne
Olga_SK 27.12.2013 10:17
Ciekawa propozycja :) I jak pięknie na talerzu wygląda!
Krzysztof15 27.12.2013 09:52
wygladaja apetycznie
Mniam 27.12.2013 09:32
Bardzo fajny pomysł ze szpinakiem, który nadaje koloru i smaku.
iwi 27.12.2013 09:24
Pyszne pierożki
olkaaa 27.12.2013 09:12
pięknie wyglądają
Paolcia 27.12.2013 08:57
ładnie i smacznie :)
Aga-25 27.12.2013 08:32
ładny kolor :))
Agnieszka-87-25 27.12.2013 08:22
ładne oryginalne
Konczi 27.12.2013 07:30
super się prezentują
adelajda 27.12.2013 06:05
też robię z dodatkiem szpinaku
nogawkuchni 27.12.2013 04:43
Wyglądają smakowicie i z pewnością są pyszne,przydatny przepis i efektowne wykonanie,bardzo zachęcające.
Iwusia 26.12.2013 23:59
fantastycznie wyszły

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak