Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

torcik makowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
masa makowa 800 g
margaryna 150 g
jaja 6 sztuka
cukier puder 3/4 szklanka
mąka tortowa 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżka
Krem:
margaryna 1 kostka
żółtko jajek 3 sztuka
cukier puder 2 łyżka
czekolada gorzka 1/2 sztuka
migdały
kawa rozpuszczalna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: torcik makowy

Ciasto makowe : ¾ szklanki cukru pudru ucieramy z miękką margaryną, dodajemy 6 żółtek, miksujemy mikserem. Następnie dodajemy małymi porcjami masę makową, bułkę tartą, mąkę oraz proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy. Z 6 białek ubijamy pianę, dodajemy do pozostałych połączonych składników dokładnie mieszamy łyżką. Masę wlewamy do blachy (średnicy ok. 26 cm), pieczemy w tem 180 stopni, przez50 min.

Krem : Pół tabliczki gorzkiej czekolady rozpuszczamy na parze, do 1 łyżki kawy rozpuszczalne dodajemy tyle wody aby się dobrze rozpuściła (ok. 1 łyżki), dodajemy do rozpuszczonej czekolady następnie dodajemy 3 żółtka i 2 łyżki cukru pudru, dokładnie mieszamy, do przestudzonego naparu dodajemy kostkę margaryny, dokładnie miksujemy.
Upieczone i wystudzone ciasto przekrajamy na pół, smarujemy masą, ciasto dekorujemy migdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 22.12.2013 22:17
przepyszny
smerfna_chatka 22.12.2013 19:58
świetny przepis
pawel123 22.12.2013 19:44
moje smaki
krystyna330 22.12.2013 19:30
ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak