Faworki

Faworki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szkl
  • masło

    5 dag
  • żółtka

    5 szt
  • śmietana

    0,5 szkl
  • spirytus

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka rozbite z proszkiem i solą, śmietanę i spirytus.Zagnieść ciasto. Wybijać wałkiem aż do ukazania się pęcherzyków powietrza. Odłożyć na ok 1 godz. aby ciasto odpoczęło.Podzielić na wygodne do wałkowania porcje i po rozwałkowaniu na cienki placek kroić na paski. Każdy pasek naciąć w środku na ok. 3 cm i i przez ten otwór przepleść faworek.Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

05.07.2015 17:56
Uwielbiam je.

wiola28a

18.03.2012 23:57
SUPER

wiola28a

18.03.2012 23:57
SUPER

Marzena40

22.03.2011 08:33
pyszne, uwielbiam je

noculos

12.03.2011 22:07
pyszne

noculos

12.03.2011 22:07
pyszne

noculos

12.03.2011 22:07
pyszne

Henryka2

23.02.2011 17:29
Dziękuję za komentarz a faworki są na prawdę dobre.W zeszłym roku \"zmałpowałam\" od Pyzy i zamiast wybijać wałkiem zmieliłam ciasto 2x przez maszynkę.Bardzo dobry sposób.

SyMiki

23.02.2011 17:23
pychotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat