Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszka ziemniaczana z wędzoną słoniną i dziczyzną

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jelito grube 120 cm
ziemniaki 10
mieso z dzika 15 dag
słonina wędzona 10 dag
słonina 10 dag
sól do smaku
tymianek 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszka ziemniaczana z wędzoną słoniną i dziczyzną

Kroki postępowania

1
Wędzoną słoninę kroimy w kawałki. Wrzucamy do robota i siekamy na papkę lub mielimy w maszynce do mięsa.
Krok 1 - Kiszka ziemniaczana z wędzoną słoniną i dziczyzną foto
2
Ziemniaki trzemy jak na placki.
Krok 2 - Kiszka ziemniaczana z wędzoną słoniną i dziczyzną foto
3
Do ziemniaków dodajemy mieloną słoninę wędzoną oraz zmieloną dziczyznę wymieszaną z surową siekaną słoniną. Doprawiamy solą oraz tymiankiem i mieszamy.
Krok 3 - Kiszka ziemniaczana z wędzoną słoniną i dziczyzną foto
4
Jelita grube dokładnie płuczemy i osuszamy. Odmierzamy na długość blaszek i takie kawałki ucinamy.
Krok 4 - Kiszka ziemniaczana z wędzoną słoniną i dziczyzną foto
5
Przygotowaną masę ziemniaczaną nakładamy do środka kiszek. Na końcach zaszywamy.
Krok 5 - Kiszka ziemniaczana z wędzoną słoniną i dziczyzną foto
6
Kiszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170C i pieczemy około 1,5 godziny. Na ostatnie 15 minut pieczenie kiszkę obracamy na drugą stronę, aby równomiernie się przyrumieniła.
Krok 6 - Kiszka ziemniaczana z wędzoną słoniną i dziczyzną foto
7
Smacznego.
Krok 7 - Kiszka ziemniaczana z wędzoną słoniną i dziczyzną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 18.12.2013 10:34
Jadłam podobna bardzo dawno temu. I przepyszne są ziemniaki w takiej postaci!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak