Przepis dnia, odc. 32. Wolno gotowane udka kacze ze złocistymi ziemniakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kacze udka

    4 szt.
  • gęsi tłuszcz

    1 kg
  • musztarda sarepska

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

  • chrzan żurawinowy

    (do smaku)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    (do smaku)
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    (do smaku)
  • tymianek

    (do smaku)
  • rozmaryn

    (do smaku)
  • Liść laurowy suszony Prymat

    (do smaku)

Ziemniaki

  • ziemniaki

    400 g (ugotowane ze skórą)
  • gęsi tłuszcz

    2 łyżki
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 32. Wolno gotowane udka kacze ze złocistymi ziemniakami foto
Ziemniaki usmażyć na tłuszczu gęsim na złoty kolor i doprawić do smaku przyprawą do ziemniaków.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 32. Wolno gotowane udka kacze ze złocistymi ziemniakami foto
Udka kacze natrzeć przyprawami połączonymi z musztardą i odstawić na całą noc do lodówki.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 32. Wolno gotowane udka kacze ze złocistymi ziemniakami foto
Tłuszcz gęsi stopić i podgrzać. Udka oczyścić z przypraw, całkowicie zanurzyć w tłuszczu i gotować na małym ogniu, przez ok. 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 32. Wolno gotowane udka kacze ze złocistymi ziemniakami foto
Kaczkę wyjąć z garnka, a tłuszcz wystudzić. Po zastygnięciu z wierzchu zebrać mięsną galaretkę i przygotować sos do kaczki, a tłuszcz pozostawić do ponownego wykorzystania. Przed podaniem kaczkę opiec na gorącej patelni.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 32. Wolno gotowane udka kacze ze złocistymi ziemniakami foto
Kaczkę podawać z aromatycznymi ziemniakami...
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 32. Wolno gotowane udka kacze ze złocistymi ziemniakami foto
...i chrzanem żurawinowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat