Wielkanoc: Pieczeń cielęca nadziewana jajkami - Krok po kroku

Wielkanoc: Pieczeń cielęca nadziewana jajkami - Krok po kroku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • słonina

    5 dag
  • szynka

    5 dag
  • jajko

    1 szt.
  • borowiki

    3 łyżki
  • cielęcina bez kości

    1 z udźca
  • Przyprawa do pieczeni

    1 łyżeczka
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • jaja na twardo

    2 szt.
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wielkanoc: Pieczeń cielęca nadziewana jajkami - Krok po kroku foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Wielkanoc: Pieczeń cielęca nadziewana jajkami - Krok po kroku foto
1 kg cielęciny bez kości rozbić na cienki płat, natrzeć Przyprawą do pieczeni Prymat (1 łyżeczka), posypać 3 łyżkami rozkruszonych borowików suszonych i pokryć słoniną pokrojoną na cienkie plastry (5 dag).
Krok 3 - Wielkanoc: Pieczeń cielęca nadziewana jajkami - Krok po kroku foto
Szynkę (5 dag) i 2 jajka ugotowane na twardo drobno posiekać, dodać 1 łyżeczkę Tymianku Prymat, 1 surowe jajko, doprawić Pieprzem czarnym mielonym Prymat i wymieszać.
Krok 4 - Wielkanoc: Pieczeń cielęca nadziewana jajkami - Krok po kroku foto
Powstałą pastą posmarować plasterki słoniny. Mięso ciasno zwinąć, obwiązać bawełnianą nicią i ułożyć w brytfannie wysmarowanej olejem. Mięso także natrzeć olejem. Piec ok. 1 godz. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C, często podlewając powstałym sosem.
Krok 5 - Wielkanoc: Pieczeń cielęca nadziewana jajkami - Krok po kroku foto
Gotową pieczeń podawać na przykład z ziemniakami w mundurkach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

as28

25.07.2013 18:53
trzeba wypróbować

iwona332

20.07.2013 22:51
super wygląda

magdziorka6

17.07.2013 18:59
wyśmienita cielęcinka

msmors

17.07.2013 13:14
rewelacyjny przepis

kasienka23

17.07.2013 12:33
wyśmienite danie!

dominikaz

17.07.2013 12:02
pychotka po prostu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat