Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z taflą lodu
1) Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
2) Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno jajka, mleko, odrobinę soli. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3) Delikatnie mieszając wsypać do masy mąkę zmieszaną z proszkiem. Mieszać aż masa będzie idealnie gładka i puszysta, a na cieście zaczną pojawiać się małe bąbelki
4) Foremki silikonowe (mogą być blaszane- koniecznie wypełnionymi papilotkami do babeczek) wypełniamy ciastem (kładziemy najpierw trochę ciasta, potem łyżeczkę wiśniowej konfitury i resztę ciasta) do 2/3 wysokości i lekko wyrównujemy powierzchnię.
5) Wstawić babeczki do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec aż nabiorą złotego koloru.
6) Wystudzić babeczki.
Wykonanie kremu:
Ubijamy śmietanę razem z cukrem pudrem, Do kremu wlewamy rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę. Dodajemy mały słoiczek wiśniowej konfitury i wszystko dokładnie miksujemy. Krem umieszczamy w szprycy i dekorujemy nim babeczki.
Wykonanie tafli lodowej:
Cukier i wodę umieszczamy w małym garnuszku. Włączamy palnik, zagotowujemy, nie mieszając ani razu!!! Gotujemy do momentu aż zauważymy, że cukier lekko brązowieje lub do momentu aż w szklance zimnej wody formować się będą nitki z karmelu, które pod próbą wygięcia będą się łamały.
Płaską blaszkę smarujemy cieniutką warstwą oleju. Karmel natychmiast wylewamy na blaszkę, rozprowadzając na grubość 2 - 3 mm. Pozostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu podważamy szpatułką, wyjmujemy taflę cukrowego szkła i łamiemy na ostre kawałki.
Kawałkami cukrowej tafli lodu dekorujemy babeczki z kremem. Oprószamy cukrem pudrem, który jest imitacją śniegu.
Smacznego! :)