Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z taflą lodu

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1 szklanka
masło 1 200 g
cukier wanilinowy 2 opakowania
jajko 2
mleko 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta
konfitura wiśniowa 2 słoiczki
śmietana 30% 300 ml
cukier puder 4 łyżki
cukier puder 1 szklanka
woda 50 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z taflą lodu

Wykonanie babeczek:

1) Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
2) Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno jajka, mleko, odrobinę soli. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3) Delikatnie mieszając wsypać do masy mąkę zmieszaną z proszkiem. Mieszać aż masa będzie idealnie gładka i puszysta, a na cieście zaczną pojawiać się małe bąbelki
4) Foremki silikonowe (mogą być blaszane- koniecznie wypełnionymi papilotkami do babeczek) wypełniamy ciastem (kładziemy najpierw trochę ciasta, potem łyżeczkę wiśniowej konfitury i resztę ciasta) do 2/3 wysokości i lekko wyrównujemy powierzchnię.
5) Wstawić babeczki do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec aż nabiorą złotego koloru.
6) Wystudzić babeczki.

Wykonanie kremu:

Ubijamy śmietanę razem z cukrem pudrem, Do kremu wlewamy rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę. Dodajemy mały słoiczek wiśniowej konfitury i wszystko dokładnie miksujemy. Krem umieszczamy w szprycy i dekorujemy nim babeczki.

Wykonanie tafli lodowej:

Cukier i wodę umieszczamy w małym garnuszku. Włączamy palnik, zagotowujemy, nie mieszając ani razu!!! Gotujemy do momentu aż zauważymy, że cukier lekko brązowieje lub do momentu aż w szklance zimnej wody formować się będą nitki z karmelu, które pod próbą wygięcia będą się łamały.

Płaską blaszkę smarujemy cieniutką warstwą oleju. Karmel natychmiast wylewamy na blaszkę, rozprowadzając na grubość 2 - 3 mm. Pozostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu podważamy szpatułką, wyjmujemy taflę cukrowego szkła i łamiemy na ostre kawałki.

Kawałkami cukrowej tafli lodu dekorujemy babeczki z kremem. Oprószamy cukrem pudrem, który jest imitacją śniegu.

Smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 02.02.2014 18:19
Super wygladaja :)
Jadwiga/Jaga85 16.12.2013 22:06
Piękne są!
migotka28 16.12.2013 21:59
ale różowe śliczności
joanna30 16.12.2013 21:45
Świetne babeczki :)
malaczarna23 16.12.2013 21:12
wyglądają bardzo fajnie te Twoje babeczki
Mniamniuśna 16.12.2013 21:09
Bardzo Państwu dziękuję :)
gosia1988 16.12.2013 20:56
piękne babeczki
Małgorzata9 16.12.2013 20:55
super pomysł z tym lodem
Noruas 16.12.2013 20:44
cudne, zwłaszcza na urodziny małej ksieżniczki :)
bhb8 16.12.2013 20:12
Wyglądają smakowicie :)
Marta1986 16.12.2013 20:03
pyszności mniam
edludwicki 16.12.2013 19:24
smaczne babeczki
Justynka958 16.12.2013 19:23
śliczne :)
Megg 16.12.2013 19:17
przepiękne babeczki
Pyszota 16.12.2013 19:04
pięknie wyglądają
norweska20 16.12.2013 18:45
rewelacyjnie wyszły

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak