Polska czernina (czarna polewka)

Polska czernina (czarna polewka)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krew gęsi lub kaczki

  • rosół na podrobach

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czy czernina to czarna polewka?
Niestety nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Czernina to wspaniała, wykwintna ,staropolska zupa ,której podanie kawalerowi starającemu się o rękę panny nie wróżyło nic dobrego.

"Soplicy, Horeszkowie odmówili dziewkę!
Że mnie, Jackowi, czarną podano polewkę!"
Tak napisał A. Mickiewicz w "Panu Tadeuszu".

Prezentuję potrawę, która wzbudza mieszane uczucia, zachwyt albo mdłości.
Składnikiem zupy jest krew gęsi lub kaczki. I to jest ten próg psychologiczny.
Zupa jest smakowita póki nie wiemy co jedliśmy.

Wykonanie.
Gotujemy rosół-podroby, włoszczyzna (sporo marchwi) ,ziele ang., liść laurowy .sól, pieprz.
Dodajemy susz owocowy-śliwki, gruszki, jabłka, rodzynki-nadaje zupie indywidualny smak.
Wlewamy krew wymieszaną z łyżką mąki.
Doprawiamy do smaku solą, cukrem, majerankiem.
Zupa powinna mieć smak słodko-kwaśny.
Kwaśny smak nadaje czerninie krew zmieszana z octem, który nie dopuszcza do jej krzepnięcia. Tak przygotowaną krew już kupujemy. A gdzie? Tylko na targu, na wsi u gospodyni lub u rzeźnika.

Do czerniny proponuję kładzione kluseczki.
Z 1 szklanki mąki, 2 jajek i śmietany zrobić w miseczce ciasto i łyżeczką kłaść kluseczki do zupy.
Wszystko pogotować i zajadać bez zahamowań. W kaszance i salcesonie też jest krew. A krew to życie, czyste białko.

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewa_551

01.07.2016 12:51
Moja babcia przyrządzała najlepszą czerninę,. Ja niestety nie posiadam zbyt dużych zdolności kulinarnych, ale czasem gdy nabieram na nią ochotę to korzystam z gotowego koncentratu do przyrządzenia czerniny marki Sagwiaz.

Alicee

25.09.2014 13:14
nigdy nie lubiłam tej zupy... dopóki jej nie spróbowałam :) Czasem też sama gotuję i przyznam, że z kładzionymi kluskami nigdy nie jadłam, zawsze z domowym makaronem, ale spróbuje :)

Anonimowy

25.12.2013 22:08
fajnie. pyza sie zachwyca, ale laik czerniny z tego przepisu nie ugotuje,. przepis nieprzydatny do niczego

Anonimowy

25.12.2013 22:06
ile tej krwi? gęsiej czy kaczej! Ale ile!!!!! Szklanka, dwie 3 4 5

SmacznaPyza

25.12.2013 13:33
i do czerniny bardzo pasują właśnie :) oj, zjadłabym ...

Christopher

16.12.2013 22:25
Smaczna Pyza.Też lubię przecieraki,szare kluski i nie tylko w czerninie.

SmacznaPyza

16.12.2013 20:29
do czerniny lubię kluseczki z tartych ziemniaków

Katarzyna54

16.12.2013 17:19
ojej nigdy nie jadłam

Gabi44

16.12.2013 16:03
Jako dziecko jadłam czerninę.Pamiętam jak wybierałam z niej owoce.

gosia561

16.12.2013 13:09
ciekawe i tradycyjne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat