Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak z kapustą i grzybami
Grzybki przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Posiekać je na drobniejsze kawałki.
Cebulę posiekać, przyrumienić na tłuszczu, dodać 3 razy wypłukaną kapustę i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą.
Dodać kminek i pieprz do smaku, dusić kapustę do miękkości. w razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Pod koniec dobrze odparować. Kapustę wystudzić.
Mąkę wsypać do miski, letnie mleko wymieszać z drożdżami i cukrem, margarynę rozpuścić. Do mąki dodać sól, rozrobione drożdże z cukrem i roztopioną margarynę, wyrobić ciasto.
Kiedy już nie klei się do ręki, uformować kulkę, obsypać mąką i odstawić w cieple miejsce na ok pół godziny.
Do wystudzonej kapusty dodać jajko i wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części , z jednej i drugiej odciąć kawałeczek wielkości brzoskwinki na dekoracje. Resztę ciasta rozwałkować, równomiernie rozprowadzić kapustę i zwinąć dwa kulebiaki.
(Ja zrobiłam dwa różnej wielkości)
Kulebiaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem.
Odłożone kawałeczki ciasta rozwałkować i wyciąć dekoracje (dowolne) . Po przyklejeniu posmarować je również rozmąconym jajkiem
Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 170 st na ok 40-45 min.