Przepis i sposób przygotowania na: Tort miodowo-orzechowy
Kroki postępowania
30 dag miodu
czubata łyżka przyprawy do piernika
4 jajka
25 dag mąki
1/2 szkl cukru
łyżeczka sody
10 dag orzechów włoskich
Masa miodowa:
3 jajka
3 łyżki cukru
5 łyżek śmietanki 30%
3 łyżki miodu
1/2 kostki margaryny w temp. pokojowej
1 kostka masła w temp. pokojowej
3 łyżki orzechów włoskich mielonych
czekoladowe ozdoby
Ciasto: Miód zagotować z przyprawą do piernika, ostudzić. Żółtka utrzeć na puch z cukrem, następnie cały czas ucierając, dodawać po trochę miodu. Mąkę przesiać z sodą, wymieszać łyżką z masą jajeczną (po dodaniu mąki może być dosyć twarda). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem. Na koniec dodać grubo zmielone lub posiekane orzechy. Ciasto podzielić na 2 części i upiec osobno w 2 tortownicach (24cm) wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Piec ok 20 minut (do tzw suchego patyczka) w 160 stopniach. Ostudzić.