Zapiekanka z cukinią

Zapiekanka z cukinią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • małe ziemniaki

    60 dkg
  • mały por

    1 sztuka
  • cukinia

    1 sztuka
  • cebula biała

    1 sztuka
  • marchew

    2 sztuki
  • mąka

    1 łyżka
  • śmietana

    1 szklanka
  • szynka

    5 dkg
  • masło

    3 łyżki
  • żółtka

    2 sztuki
  • starta gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

    do smaku
  • bulion warzywny

    3/4 szklanki
  • natka pietruszki

    po 1 łyżce
  • majeranek

    po 1 łyżce
  • żółty ser starty

    10 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić. Resztę warzyw oczyścić, pokroić w plasterki. Marchew blanszować przez 4 minuty w osolonym wrzątku, po 3 minutach dołożyć por z cukinią. Odcedzić. Cebulę zeszklić na łyżce masła, dodać mąkę, podsmażyć na złoto. Podlać bulionem, powoli wlać śmietanę i mieszając gotować 10 minut. Szynkę pokroić w kostkę, wymieszać z sosem śmietanowym, żółtkami, ziołami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. ZIemniaki pokroić w plastry i usmażyć na reszcie masła. Razem z warzywami nałożyć je do natłuszczonej formy. Całośc polać sosem śmietanowym, posypać serem. Zapiekać ok. 20 minut w temp. 200 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Joanna108

03.11.2010 10:45
Bardzo fajne połączenie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat