Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PAPRYKARZ WILANOWSKI

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe łopatka 50 dkg
pomidory krojone 1 puszka
szczypiorek pokrojony 2 łyżki
pietruszka zielona pokrojona 2 łyżki
sól
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana 0,30 szklanki
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
papryka żółta 1 sztuka
sok z cytryny 3 łyżki
cebula 4 sztuki
oregano 1 łyżeczka
papryka czerwona 1 sztuka
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: PAPRYKARZ WILANOWSKI

Mięso umyć,pokroić w kostkę, osuszyc na papierowym ręczniku, skropić sokiem cytrynowym.
Wymieszać przyprawę do mięsa z oregano, papryką, pieprzem natrzeć mięso.
Włożyć do miski, przykryć folią, odstawić do lodówki na 2 godziny do lodówki.
Cebulę obrać pokroić w piórka.
Umytą , osuszoną paprykę pozbawić nasion, pokroić w paski.
Mięso otoczyć w 1 łyżce maki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu żeby się obrumieniło.
W brytfannie na łyżce tłuszczu dusić pokrojoną cebulę, dodać papryki, pomidory z zalewą po łyżce
posiekanej zieleniny.
Dodać do warzyw opieczone mięso, sos powinien przykrywać mięso, jeśli mało jest sosu
należy podlać bulionem warzywnym, przykryć pokrywką, dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.
Śmietanę wymieszać z 1 łyżką maki, dodać do mięsa, stale mieszając podgrzewać na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Jeśli taka potrzeba doprawić solą, pieprzem, wymieszać z resztą zieleniny.
Podawać z ryżem albo kaszą .
SMACZNEGO!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 12.02.2014 11:08
rewelacyjne jedzonko :)
RenataZ-et 27.01.2014 23:16
wygląda bardzo apetycznie
Dorian 17.01.2014 21:47
pieknie podane
Janina 12.01.2014 12:14
Świetne danie;)
Katarzyna59 21.12.2013 16:09
bardzo smaczny
Pietruszka 20.12.2013 22:28
fajne danie
Alex_M 10.12.2013 13:00
ależ smacznie wygląda!
ONY_za_kare 09.12.2013 17:55
super danie!
fotoviderek 09.12.2013 07:17
Chętnie bym skosztował :)
Olga_SK 08.12.2013 20:02
Smakowicie się zapowiada :)
Laila2786 08.12.2013 18:36
super przepis, wart spróbowania
Monia 08.12.2013 18:13
A ja właśnie wcinam paprykarz szczeciński :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak