Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka orzechowa z pianką
Jabłka ze słoika umieścić w rondlu, dodać brązowy cukier oraz cynamon ( można również wedle gustu dodać rodzynki lub suszoną żurawinę, jak również więcej cukru ). Podgrzać do rozpuszczenia się cukru.
Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta ( 70% ) zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno foremki. Lekko ugnieść, wyrównać. Posypać 2 łyżkami bułki tartej. Wyłożyć jabłka, wyrównać.
Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypując stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Ubitą pianę wyłożyć na jabłka, wyrównać. Na wierzch zetrzeć pozostałą, mniejszą część ciasta.
Piec około 45 minut w temperaturze 175°C.
Upieczone i przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)