Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka orzechowa z pianką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 2 i 1/3 szklanki
cynamon 2 łyżeczki
cukier puder 0,5 szklanki
żółtka duże 3
masło 230 g
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie
duży słoik jabłek prażonych 1
cukier brązowy 0,5 szklanki
cynamon do smaku
DODATKOWO:
białko 3
cukier kryształ 120 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
orzechy włoskie 1 i 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka orzechowa z pianką

Orzechy zmiksować w malakserze/blenderze na piasek ( orzechy laskowe wcześniej podprażyć i zdjąć z nich brązową skórkę ). W misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, pokrojone w kostkę zimne masło oraz zmielone orzechy. Zagnieść jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać łyżkę wody, jeśli zbyt mokre - łyżkę mąki. Gotowe ciasto podzielić na dwie części w proporcji mniej więcej 70% i 30%. Owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 2 godziny.

Jabłka ze słoika umieścić w rondlu, dodać brązowy cukier oraz cynamon ( można również wedle gustu dodać rodzynki lub suszoną żurawinę, jak również więcej cukru ). Podgrzać do rozpuszczenia się cukru.

Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta ( 70% ) zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno foremki. Lekko ugnieść, wyrównać. Posypać 2 łyżkami bułki tartej. Wyłożyć jabłka, wyrównać.

Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypując stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Ubitą pianę wyłożyć na jabłka, wyrównać. Na wierzch zetrzeć pozostałą, mniejszą część ciasta.

Piec około 45 minut w temperaturze 175°C.

Upieczone i przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 29.12.2013 22:13
uwielbiam każdą szarlotkę :)
Alex_M 24.12.2013 11:18
smaczne ciacho!
Ewa 08.12.2013 17:28
Jabłka i orzechy- pycha!
norweska20 08.12.2013 14:36
smakowite połączenie
malaczarna23 08.12.2013 13:38
pyszna szarlotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak