Przepis i sposób przygotowania na: Piernik przekładany powidłem
Dodawać po troszkę miód,mąkę wymieszaną z kakao.przyprawą do piernika i sodą oraz śmietanę cały czas ucierając.
Na końcu dodajemy pianę z białek ubitą na sztywno i delikatnie mieszamy.
Formę ( keksówkę) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Gotowe ciasto wlewamy do formy.
Pieczemy w 165°C przez 50-60 min do "efektu suchego patyczka".
Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Powidło przekładamy do garnka i zagotowujemy,ściągamy z ognia,wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy do czasu jej rozpuszczenia się.Odstawiamy do wystudzenia .
Wystudzonym powidłem smarujemy piernik ( wcześniej przekroić go na 2)
Smarujemy 1 placek i przykrywamy 2 częścią ciasta.Odstawiamy do zastygnięcia powidła.
Piernik można polać czekoladą.