Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos koperkowo-tymiankowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

koperek świeży 1 pęczek
śmietana 30% 200 ml
wywar warzywny 2 szklanki
mąka pszenna 3 łyżki
sól
Pieprz biały mielony Prymat
tymianek 3 (świeży)

Przepis i sposób przygotowania na: Sos koperkowo-tymiankowy

Koperek i tymianek drobno siekamy. Mąkę pszenną dokładnie mieszamy z kilkoma łyżkami wody. Do wywaru warzywnego wlewamy śmietanę i wymieszaną mąkę z wodą, stale mieszając.
Gotujemy wszystko na małym ogniu około 20 minut do zgęstnienia.

Po tym czasie wrzucamy do gotującego się sosu posiekany koperek i tymianek. Gotujemy wszystko razem jeszcze około 15 minut. Doprawiamy solą i białym pieprzem.

Na gorąco sos stanowi świetny dodatek do obiadu, bądź na zimno do przystawek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sara1 11.01.2014 08:43
świetny sos
pajbek 04.12.2013 12:27
Pyszny :-)
Paolcia 04.12.2013 11:46
smacznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak