Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z kefirem i makiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 łyżeczka
kefir 400 g
olej słonecznikowy 4 łyżki
mąka pszenna pełnoziarnista 200 g
mąka pszenna 500g typ 650
sól 2 łyżeczki
mak
drożdże świeże 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z kefirem i makiem

Mąki wymieszać z solą i garścią maku. Cukier i drożdże rozpuścić w lekko podgrzanym kefirze. Dodać olej, wlać do mąki. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 90 minut do wyrastania. Następnie zagnieść ponownie, podzielić na ok. 12 części. Uformować spore bułeczki. Zwilżyć wodą i posypać makiem. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Piec 20 minut w 200stopniach. Ostudzić na kratce

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 09.01.2014 19:06
pyszne bułeczki :)
Mysiunia 06.12.2013 07:44
są idealne :)
Łucja 05.12.2013 12:21
pyszne bułeczki :)
malaczarna23 04.12.2013 18:21
uwielbiam takie domowe bułeczki
Alex_M 04.12.2013 14:01
@Mniam, dziękuję :) Twoje też wyszły świetnie :)
Alex_M 04.12.2013 14:00
@Piotr-21, nie prawda ;) dużo lepsze :)
Mniam 04.12.2013 13:45
Twoje bułeczki nie mają sobie równych :)
Piotr-21 04.12.2013 12:34
jak ze sklepu :)
Marta1986 04.12.2013 12:30
pycha bułeczki
Barbara/zuza22_85 04.12.2013 12:25
bardzo smaczne
Bogusiaz 04.12.2013 12:14
bułeczki jak marzenie:)
Renata9 04.12.2013 12:12
bardzo smaczne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak