Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec miodowo-piernikowy
Kroki postępowania
2 szklanki mąki pszennej+ 1 szklankę cukru pudru+ 150 g margaryny łączymy
najlepiej nożem lub siekaczem.
Zagniatamy ciasto, w jednolitą masę.
ubijamy na sztywno 4 białka, dodajemy stopniowo 1/2 szklanki cukru kryształu, a potem 4 żółtka.
Następnie 2 łyżki stołowe kakao.
Gdy kakao się wymiesza z pozostałymi składnikami dodajemy:
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1/2 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1 łyżeczkę przyprawy do piernika.
Wszystko dokładnie mieszamy.
4 żółtka ucieramy z 1 szklanką cukru pudru, aż do białości.
Potem dodajemy 3 łyżki mąki, dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki.
Następnie wlewamy do tego 1/2 litra mleka, łączymy całość.
Wszystko przelewamy do garnka i gotujemy aż do zgęstnięcia się masy, cały czas mieszając.
Odstawiamy do wystygnięcia.
SKŁADAMY CIASTO:
-polewa czekoladowa
-masa (cienko posmarować)
-płytka miodowa
-masa
-biszkopt piernikowy
-masa
płytka miodowa