Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec miodowo-piernikowy

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
cukier puder 2 szklanki
miód sztuczny 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
żółtko jajek 6
margaryna 15 dag
śmietana 2-3 łyżki
jajko 4
mąka ziemniaczna 2 łyżki
cukier kryształ 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
mąka 3 łyżki
mleko 1/2 l
masło 250 g
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec miodowo-piernikowy

Kroki postępowania

1
1. CIASTO MIODOWE:

2 szklanki mąki pszennej+ 1 szklankę cukru pudru+ 150 g margaryny łączymy
najlepiej nożem lub siekaczem.
Krok 1 - Przekładaniec miodowo-piernikowy foto
2
Następnie dodajemy 2 żółtka, 1 łyżeczkę sody.
Krok 2 - Przekładaniec miodowo-piernikowy foto
3
Potem dodajemy 2-3 łyżki śmietany, 2 łyżki miodu sztucznego.
Zagniatamy ciasto, w jednolitą masę.
Krok 3 - Przekładaniec miodowo-piernikowy foto
4
Odstawiamy na kwadrans do lodówki, następnie dzielimy na 2 równe części, które rozwałkowujemy, przekładamy do osobnych foremek i pieczemy około 25 minut.
Krok 4 - Przekładaniec miodowo-piernikowy foto
5
2. BISZKOPT PIERNIKOWY
ubijamy na sztywno 4 białka, dodajemy stopniowo 1/2 szklanki cukru kryształu, a potem 4 żółtka.
Następnie 2 łyżki stołowe kakao.
Gdy kakao się wymiesza z pozostałymi składnikami dodajemy:
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1/2 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1 łyżeczkę przyprawy do piernika.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Przekładaniec miodowo-piernikowy foto
6
Masę na ciasto wylewamy do formy, pieczemy około 25 minut.
Krok 6 - Przekładaniec miodowo-piernikowy foto
7
3. MASA:
4 żółtka ucieramy z 1 szklanką cukru pudru, aż do białości.
Potem dodajemy 3 łyżki mąki, dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki.
Następnie wlewamy do tego 1/2 litra mleka, łączymy całość.
Wszystko przelewamy do garnka i gotujemy aż do zgęstnięcia się masy, cały czas mieszając.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 7 - Przekładaniec miodowo-piernikowy foto
8
Zimną masę ucieramy z 1 kostką masła, dodajemy kilka kropel olejku cytrynowego.

SKŁADAMY CIASTO:

-polewa czekoladowa
-masa (cienko posmarować)
-płytka miodowa
-masa
-biszkopt piernikowy
-masa
płytka miodowa
Krok 8 - Przekładaniec miodowo-piernikowy foto
9
SMACZNEGO!!!
Krok 9 - Przekładaniec miodowo-piernikowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 30.08.2014 21:59
cos ala stefanka
gibli 20.05.2014 09:04
lubie takie ciacha)
Renata22 11.03.2014 19:37
jakie piękne ciasto!
Smaczna_B 26.02.2014 17:12
same pyszności!
adam1f 04.02.2014 23:08
na pewno pyszny
iziona 04.12.2013 13:47
Wspaniałe ciasto :)
monisia1977 04.12.2013 05:40
super ciacho
Małgorzata9 03.12.2013 20:12
takiego jeszcze nie jadłam
eMMe 03.12.2013 20:03
Przepyszne ciasto:)
elka72 03.12.2013 20:03
Świetne połączenie piernika z miodowcem :)
mufinka79 03.12.2013 19:05
prezentuje się bardzo smakowicie :)
Ola1984 03.12.2013 18:56
Ciacho wygląda pysznie :)
2milutka 03.12.2013 16:40
uwielbiam takie ciasta
idealme 03.12.2013 16:11
ale to musi być pyszne! ;)
Anna133 03.12.2013 15:11
uwielbiam takie pysznosci ,na pewno wypróbuję
dodi 03.12.2013 15:06
do ulubionych
iwi 03.12.2013 14:59
Mniam,mniam
brioszka 03.12.2013 14:31
pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak