Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

„Krówka” na miodowym spodzie z whisky

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
olej rzepakowy 1/3 szklanki
cukier trzcinowy 2/3 szklanki + 2 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki + 2 łyżki
jajko 2 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
miód pszczeli 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2,5 łyżeczki
śmietana 30% 400 ml
mleko skondensowane 1/2 puszki
whisky 10 łyżek
orzechy włoskie 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: „Krówka” na miodowym spodzie z whisky

Kroki postępowania

1
Jajka ubijamy za pomocą miksera wraz z sodą, cukrem zwykłym (2/3 szklanki) i waniliowym (2 łyżeczki). Następnie dodajemy mąkę, olej i miód. Miksujemy wszystko dokładnie. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 175 stopni przez 15 minut.
Krok 1 - „Krówka” na miodowym spodzie z whisky foto
2
Po upieczeniu, zdejmujemy z jeszcze gorącego ciasta papier do pieczenia i studzimy.
Gdy ciasto będzie już wystudzone, przekrawamy je poziomo na pół.
Obie części nasączamy whisky z wodą w proporcji 1:1.
Krok 2 - „Krówka” na miodowym spodzie z whisky foto
3
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem zwykłym (2 łyżki) i waniliowym (2 łyżki). Gdy śmietana jest już dobre ubita, zmniejszamy obroty miksera oraz dodajemy do niej rozpuszczoną w 5 łyżkach gorącej wody i wystudzoną żelatynę. Bitą śmietanę wykładamy na jedną część ciasta.
Krok 3 - „Krówka” na miodowym spodzie z whisky foto
4
Rozsmarowaną bitą śmietanę przykrywamy drugim plackiem, delikatnie dociskając.
Krok 4 - „Krówka” na miodowym spodzie z whisky foto
5
Mleko skondensowane w puszce gotujemy przez 3 godziny na małym ogniu. Wody musi być tyle, by puszka była całkowicie przykryta. W trakcie należy tego pilnować i dolewać stopniowo wodę. Po tym czasie gdy mleko będzie już gotowe, lekko studzimy je tak żeby było jeszcze ciepłe i otwieramy puszkę. Wówczas wierzch ciasta smarujemy przygotowaną masą krówkową.
Krok 5 - „Krówka” na miodowym spodzie z whisky foto
6
Orzechy włoskie mielimy w rozdrabniaczu, bądź rozdrabiamy za pomocą tłuczka do mięsa. Ciasto posypujemy obficie tak przygotowanymi orzechami.
Krok 6 - „Krówka” na miodowym spodzie z whisky foto
7
Po przygotowaniu ciasto trzeba włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny do całkowitego stężenia. Wymaga przechowywania w lodówce.
Krok 7 - „Krówka” na miodowym spodzie z whisky foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 24.02.2014 18:29
Chętnie zjadłabym kawałek :)
Przepisy Joanny 23.02.2014 14:23
uwielbiam takie ciasta
Bernadeta1 19.02.2014 00:20
wygląda bardo apetycznie
romanrafal
romanrafal 05.01.2014 10:35
super,ciasto rewelacja
Olga_SK 15.12.2013 09:55
Przed śniadaniem tak mnie kusić pysznościami :D
Kolorowa 13.12.2013 15:01
Podoba mi się dodatek alkoholu ;)
adelajda 10.12.2013 20:33
wow ! jak ślicznie wygląda :)
Andrzej8 03.12.2013 20:21
smakowite ciasteczko
berys18 03.12.2013 20:02
pięknie wygląda
Alex_M 03.12.2013 13:49
fantastyczne :) aż ślinka leci ;)
Małgorzata9 03.12.2013 12:56
wow, rewelacja
bogusia19 03.12.2013 11:15
pyszne do kawki
ssylwiaa 03.12.2013 10:32
jedno z moich ulubionych ciast ;)
smerfna_chatka 03.12.2013 10:12
lubię takie podane smacznie jedzonko...
aniagdz 03.12.2013 09:59
ooo lubię!
Piotr-21 03.12.2013 09:51
palce lizać
jasiek 03.12.2013 09:50
wspaniałe ciasto
ana1 03.12.2013 09:43
świetne ciasto
Barbara/zuza22_85 03.12.2013 09:43
super ciastko
Megg 03.12.2013 09:40
rewelacyjne ciasto
olla85 03.12.2013 09:39
Jeśli smakuje tak jak wygląda to musi to być niebo w gębie :)Koniecznie do wypróbowania.
matesko 03.12.2013 09:24
fajne ciasto
dodi 03.12.2013 09:17
piękna ta krówka
agnieszka214 03.12.2013 09:12
takiego ciasta jeszcze nie próbowałam
Renataj 03.12.2013 09:11
Apetyczna - zwłaszcza ten dodatek procentów:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak