Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zebra

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier 1 szkl niepełna
kakao 2 łyżki
mąka 3 szkl
olej 1 szkl
proszek do pieczenia 0,5 opak
cukier puder
tłuszcz do formy
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Zebra

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek.
Ubić białka z cukrem na sztywną pianę.
Krok 1 - Zebra foto
2
Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do miski.
Następnie po jednej łyżce dodawać do piany, olej , mąkę i wodę delikatnie mieszać do wyczerpania składników.
Krok 2 - Zebra foto
3
Masę podzielić na 2 części,do jednej części dodać kakao, wymieszać.
Krok 3 - Zebra foto
4
Tortownicę natłuścić tłuszczem. Wykładać masę do tortownicy po 2 łyżki na przemian, raz jasna i ciemna.
Powtarzać czynność do wyczerpania składników.
Krok 4 - Zebra foto
5
Piec w nagrzanym piekarniku do 160 stop, przez 20 minut. Następnie podkręcić piekarnik do 180 stop. i piec jeszcze przez ok.30 minut.
Krok 5 - Zebra foto
6
Ostudzone ciasto, udekorować listkami
Krok 6 - Zebra foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 02.12.2013 13:29
Klasyk który zawsze się sprawdza :)
Barbara13 01.12.2013 22:24
Smaki z lat młodości :) teraz moje dzieci się zajadają tym ciastem:)
Olga_SK 01.12.2013 19:05
Lubię zebrę - to ciasto przypomina mi dzieciństwo :)
Anna133 01.12.2013 19:01
oj smaki dziecienstwa
Renata9 01.12.2013 18:39
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak