Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone z łososia

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łosoś filet 20 dag
cebula 1 sztuka
bułka 1 sztuka-mała
sól 1 szczypta
pieprz mielony 1 szczypta
natka pietruszki 4 łyżki
olej do smażenia 1/2 szklanki
boczek 10 surowy bez kości
Bułka tarta klasyczna Prymat 2/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone z łososia

Kroki postępowania

1
Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie . Jeśli filety były mrożone to rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem . Boczek pokroić w kostkę . Z ryby usunąć skórę i pokroić ją na kawałki . Zmielić boczek w robocie kuchennym ( maszynce , rozdrabniaczu ) - tak samo rybę . Bułę mocno odcisnąć i też zmielić .
Krok 1 - Mielone z łososia foto
2
Pokroić cebulę i usmażyć na rumiano na 2 łyżkach oleju .
Krok 2 - Mielone z łososia foto
3
Natkę usiekać i wrzucić do masy rybnej razem z usmażoną cebulą . Wbić jajko . Wyrobić dokładnie . Doprawić solą i białym pieprzem mielonym . Gdyby masa była za luźna dodać trochę bułki tartej ( ok. 2-3 łyżek ) i zostawić na 15 minut .
Krok 3 - Mielone z łososia foto
4
Uformować kotleciki 6-8 sztuk .Panierować w bułce tartej .
Krok 4 - Mielone z łososia foto
5
Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść kotleciki i smażyć na rumiano z obu stron .Dodać na patelnię masło, skropić 2 łyżkami wody . Zmniejszyć gaz na minimum - przykryć patelnie i dosmażyć kotleciki .
Podawać zależnie od upodobania same z surówką , z ziemniakami z wody , frytkami . Jeśli robimy ze świeżej ryby to część kotlecików możemy zamrozić a potem podać np. w sosie grzybowym lub inaczej .
Krok 5 - Mielone z łososia foto
6
Raczej nie przewidywałam używania filetów z łososia na kotlety rybne mielone . Zaplanowałam mielone rybne z dorsza . Nastawiłam sie na to . I oczywiście wyciągając paczkę z zamrażarki wyjęłam filet z łososia zamiast dorsza . Ryba zaczęła się rozmrażać . Nie było by problemu - mogłam nie mielić a usmażyć normalnie . Tyle , że razem z rybą wyjęłam kawałek boczku do tego przeznaczonego i namoczyłam bułkę .W końcu machnęłam ręką - aż tak drogi ten łosoś nie był , żebym z niego nie mogła mielonych zrobić :) . Ciekawa byłam rezultatu - będzie różnica czy nie . Powiem wam jedno- jest i to na duży +
Krok 6 - Mielone z łososia foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marlenka.S 28.11.2013 16:52
pyszny pomysł!
Edith85 28.11.2013 15:34
Muszą być naprawdę pyszneee, uwielbiam łososia :)
aniagdz 28.11.2013 13:53
no świetny pomysł! kradnę:)
Joannasz3190 28.11.2013 13:53
Rewelacyjny pomysł :)
gosia1988 28.11.2013 13:48
na pewno pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak