Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z karkówki z makaronem Papardelle
Kroki postępowania
Posypać w pojemniku przyprawami ( papryka, pieprz , szczypta soli). Skropić 2 łyżkami oleju i alkoholem. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Pokroić cebulę w pół krążki i dosypać do mięsa. Chwilę smażyć .
Zalać w garnku wodą ( w tym woda z moczenia grzybów) i dołożyć grzyby ( małe kawałki).
Doprawić do smaku maggi.
Układać porcję makaronu na porcji gulaszu i posypać usiekaną natką pietruszki.
* Jeśli gulasz byłby za rzadki można go zagęścić odrobiną mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie ( potem zagotować gulasz ).
** Dodaję odrobinę alkoholu bo podpatrzyłam w przepisach kuchni chińskiej , że wieprzowina w takiej marynacie kruszeje.
Często robię takie minimalne porcje i podaję z kaszami, kluskami , plackami ziemniaczanymi lub tak jak tu z makaronem.