Przepis i sposób przygotowania na: Tort schwardzwaldzki zimą
Kroki postępowania
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do piany w czasie ubijania powoli dodawać cukier.
Żółtka dobrze ubić z proszkiem do pieczenia i octem. Dodawać do białek ciągle miksując.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Przestudzić i dodać do białek. (nie można gorącej dodać do białek!)
Mąki wymieszać z kakao. Bardzo powoli przesypywać do białek, ciągle miksując na mniejszych obrotach.
Przelać ciasto do tortownicy (nasza 23cm średnicy), dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piec przez około 50 minut.
MASA: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i waniliowym. Mascarpone miksujemy z posiekaną na bardzo drobne kawałki czekoladą mleczną, dodajemy do mascarpone powoli miksując ubitą kremówkę i rozpuszczoną żelatynę. Wstawiamy do lodówki.
Nasmarować każdy kawałek ponczem zrobionym z ciepłej wody, sokiem z pół cytryny, whisky i cukru.