Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort schwardzwaldzki zimą

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 średnich
cukier 1 niecała szklanka
mąka ziemniaczana 3 łyżki czubate
mąka pszenna 3 łyżki czybate
kakao 2 łyżki czubate
czekolada gorzka 70 g
sól szczypta
ocet 1 łyżka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
poncz
cytryny 0,5 średniej
whisky 2 łyżki
woda 0,5 kubka
cukier 2 łyżeczki
masa
serek mascarpone 500 g
śmietana kremówka 500 ml
cukier waniliowy 3 łyżki
cukier puder 4 łyżki
czekolada mleczna 50 g
dekoracja
czekolada temperowana 100 g
wiśnie 30 mrożone drylowane
Żelatyna wieprzowa Prymat
dżem wiśniowy 150 czekoladowy

Przepis i sposób przygotowania na: Tort schwardzwaldzki zimą

Kroki postępowania

1
Nagrzać piekarnik do 160 stopni.

Oddzielić białka od żółtek.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do piany w czasie ubijania powoli dodawać cukier.

Żółtka dobrze ubić z proszkiem do pieczenia i octem. Dodawać do białek ciągle miksując.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Przestudzić i dodać do białek. (nie można gorącej dodać do białek!)

Mąki wymieszać z kakao. Bardzo powoli przesypywać do białek, ciągle miksując na mniejszych obrotach.

Przelać ciasto do tortownicy (nasza 23cm średnicy), dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piec przez około 50 minut.
Krok 1 - Tort schwardzwaldzki zimą foto
2
Wyciągnąć ciasto, zdjąć bok formy i poczekać aż przestygnie.

MASA: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i waniliowym. Mascarpone miksujemy z posiekaną na bardzo drobne kawałki czekoladą mleczną, dodajemy do mascarpone powoli miksując ubitą kremówkę i rozpuszczoną żelatynę. Wstawiamy do lodówki.
Krok 2 - Tort schwardzwaldzki zimą foto
3
Przeciąć biszkopt na 3 części.

Nasmarować każdy kawałek ponczem zrobionym z ciepłej wody, sokiem z pół cytryny, whisky i cukru.
Krok 3 - Tort schwardzwaldzki zimą foto
4
Nałożyć na każdy kawałek dżem czekoladowo wiśniowego ( http://www.doradcasmaku.pl/przepis/302329/ ) , następnie przełożyć masą. Blat który będzie na samej górze odwrócić do góry nogami (stroną nacięcia do góry, a wybrzuszeniem do dołu aby tort był równy). Na brzegach tam gdzie zostało miejsce powkładać rozmrożone wisienki (zostawić też parę na wierzch).
Krok 4 - Tort schwardzwaldzki zimą foto
5
Resztą masy posmarować cały tort, udekorować wisienkami i temperowaną czekoladą http://www.doradcasmaku.pl/przepis/301706/temperowana-czekolada.html
Krok 5 - Tort schwardzwaldzki zimą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zChatyNaKoncuWsi 05.12.2013 20:37
Bardzo fajnie wytłumaczone, od jakiegoż czasu korci mnie taki tort... czekam na okazję :)
Klausia 02.12.2013 12:25
zjadłabym go oczami :)
Agata3 27.11.2013 22:28
Piękny i pewnie bardzo smaczny tort :))
ao_12 27.11.2013 18:29
pycha, zjadłabym kawałek :)
mufinka79 27.11.2013 17:30
Wspaniały tort, bardzo czekoladowy i wytworny :)
Andrzej8 27.11.2013 17:12
chętnie bym się poczęstował
Katarzyna34 27.11.2013 16:40
wyśmienity torcik
monikaT83 27.11.2013 16:03
Przecudny tort:)aż żal go jeść:)
everay 27.11.2013 15:49
po prostu świetny))
Lis 27.11.2013 15:33
Ten tort wygląda nieziemsko:)
Olga_SK 27.11.2013 14:21
Przepiękny tort!
Małgorzata9 27.11.2013 12:35
super torcik
pierniczkowo 27.11.2013 12:04
wspaniały tort, uwielbiam :)
Aleksandra/Olcia 27.11.2013 11:36
ale bym zjadła mniam piękny jest
sanielcia 27.11.2013 11:24
jaki pyszny torcik
Mniam 27.11.2013 10:54
Z chęcią bym zjadła takie smaczne słodkości.
Mysiunia 27.11.2013 10:48
uwielbiam ten tort! :)
Megg 27.11.2013 10:38
przepiękny torcik!!!
6zer
6zer 27.11.2013 10:16
ciekawy przepis, ładny wygląd
Beatris 27.11.2013 09:59
Przepysznie wygląda.
Cranberry 27.11.2013 09:54
Cudne wykończenie
Barbara13 27.11.2013 09:51
Cudny,wspaniały do niedzielnej kawki
Konczi 27.11.2013 09:31
piękny efekt

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak