Przepis i sposób przygotowania na: Grzybki marynowane
Grzybki oczyścić i wrzucić do wrzącej wody z odrobiną soli, gotować 5 minut. Odcedzić.
W drugim garnku zagotować wodę z solą, cukrem, liściem laurowym, zielem angielskim. Jak woda będzie się gotować wrzucić marchewkę obraną pokrojoną w krążki i cebulę pokrojoną w piórka, gotować 2 minuty, łyżką cedzakową wybrać cebulę i marchewkę włożyć część na dno słoiczków, następnie grzybki i resztę marchewki i cebulki na wierzch.
Zalewę zdjąć z ognia, dolać octu i od razu zalewać słoiczki, do każdego włożyć po jednym liściu laurowym i zielu angielskim (może być jedna lub dwie kulki). Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Jeśli słoiczki się nie zassają trzeba je będzie pasteryzować.
Gotowe do jedzenia najlepiej po tygodniu.