Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienne ziemniaczki faszerowane

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 15 sztuk
pieczarki 8 sztuki
cebule 2 sztuki
papryka 1 sztuka
słodka śmietanka 3/4 szklanki
mąka 2 łyżki
masło 2 łyżki
olej 4 łyżki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 do smaku
pieprz mielony 1 szczypta do smaku
sól 1 szczypta do smaku
koper usiekany 5 łyżek
wywar z gotowania grzybów 1,5 szklanki
wywar warzywny 1,5 szklanki
grzyby suszone 8 sztuk kapeluszy

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienne ziemniaczki faszerowane

Kroki postępowania

1
Namoczone w 1,5 szklanki wody suszone grzyby ugotować .Odcedzić pozostawiając wywar i pokroić w paseczki.
Krok 1 - Jesienne ziemniaczki faszerowane foto
2
Pieczarki pokroić w drobną kostkę i smażyć na oleju .Dołożyć drobno pokrojoną cebulę i paprykę. Dusić aż wszystko się zeszkli .Przełożyć do miseczki . Wymieszać z koprem. Doprawić farsz do smaku solą i pieprzem .
Krok 2 - Jesienne ziemniaczki faszerowane foto
3
Obrać średniej wielkości ziemniaki .Umyć. Delikatnie naciąć spodnią część tak by ziemniak ,,stał" nie przewracając się .
Wydrążyć środki ziemniaków ( łyżeczką ) robiąc w nich foremne zagłębienia ( wydrążone kawałki zostawić ).
Krok 3 - Jesienne ziemniaczki faszerowane foto
4
Nadziać ziemniaki farszem .
Krok 4 - Jesienne ziemniaczki faszerowane foto
5
Ułożyć płasko na dnie szerokiego garnka ( tak by zakrywały ściśle dno ). Wrzucić kawałki ziemniaków pozostałe z wydrążania . Posypać grzybami suszonymi ugotowanymi i pokrojonymi. Zalać wywarem z gotowania grzybów i bulionem warzywnym . Dusić na małym gazie ok. 30 minut .
Krok 5 - Jesienne ziemniaczki faszerowane foto
6
Ostrożnie wyjąć ziemniaki .
Krok 6 - Jesienne ziemniaczki faszerowane foto
7
Dodać masło i śmietankę roztartą z mąką . Doprawić do smaku .Podawać wylewając na talerz porcję sosu z kawałkami ziemniaków które były wydrążone ze środków- a na to kłaść faszerowane ziemniaki .
Ja dusiłam ziemniaki w Patelni Dry Cooker Delimano więc płyn dolewałam partiami bo cały by nie wszedł , a tak w miarę odparowywania uzupełniałam go.
Krok 7 - Jesienne ziemniaczki faszerowane foto
8
Nie wiem czemu akurat to danie kojarzy mi sie z jesienią. Przecież robię je przez cały rok . Ale zapach grzybów to jesień i już . Tym razem żeby nie ,, szaleć " użyłam zarówno grzybków suszonych jak i pieczarek ( a już mi ręka leciała do zamrożonych obgotowanych grzybków , ale odpuściłam ) . Dodatkowo do farszu dodałam paprykę bo to też smak końcówki jesieni. Pachnie cudnie , smakuje jeszcze lepiej.
Krok 8 - Jesienne ziemniaczki faszerowane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lozken 09.01.2015 17:43
Mniam! Trzeba spróbować.:)
Ada-Gaba 01.11.2014 19:56
świetnie przygotowane
Katarzyna34 23.11.2013 14:54
bardzo lubię faszerowane ziemniaczki
Olga_SK 23.11.2013 12:10
Świetny pomysł :)
jussta 23.11.2013 08:55
ciekawa propozycja
Cranberry 23.11.2013 08:14
pysznotka :)
Poison1988 22.11.2013 20:40
idealny sposób na uszlachetnienie zwykłych ziemniaków tak by stały się niezwykłe :)
Maria 70 22.11.2013 20:15
Z grzybkami zawsze!
Jusiaa 22.11.2013 18:55
Pychota :))
patryska76 22.11.2013 18:53
Wyglądają pięknie ;-)
Katarzyna54 22.11.2013 18:25
świetny przepis!!!
Monika10 22.11.2013 18:07
pyszne ziemniaczki
Joannasz3190 22.11.2013 18:05
Idealne na jesień :)
dwa pokoje z kuchnią 22.11.2013 17:35
super propozycja! biorę do ulubionych :)
Ewa 22.11.2013 17:31
Kuszące :)
IZABELA29 22.11.2013 17:28
tak skromnie proszę o jednego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak